Opinió

Els perquès del procés

Cal anar arreu per tal de fer saber a tothom quins són els perquès que impedeixen un veritable benestar social

Sempre m'ha cridat l'atenció la no coincidència dels dos vectors o eixos de progrés: el social i el sobiranista, en aquests moments crucials per a Catalunya. En un país heterogeni com el nostre –amb tot el que això té de positiu– és fonamental alinear els dos vectors si és que volem reeixir en l'actual contesa. Òbviament, hi ha punts de vista diversos i àdhuc controvertits que es fonamenten en posicions on pesen més les idees preconcebudes, impulsades per alguns que solen jugar deslleialment amb el sentiment de les persones, que no pas les que es fonamenten en raonaments degudament contrastats.

El benestar dels ciutadans, la base d'un bon govern. És difícil pensar que en una Unió Europea basada en unes profundes arrels democràtiques i sociològiques, que ha eradicat les confrontacions cruentes del passat, hi pugui haver governs que no tinguin la seva raó d'ésser en el benestar dels seus ciutadans. No cal dir que per assolir les majors cotes de benestar hi ha camins diferents tots ells legítims sempre que s'eviti, a tota costa, que els dirigents estiguin més al servei d'ells mateixos i de faccions partidistes que al dels seus conciutadans.

Cal anar a l'arrel dels problemes i evitar solucions pegat. La nostra experiència en el món de l'empresa ens demostra que l'èxit rau en els sistemes participatius transparents i amb una bona comunicació, on tothom aporta idees i on tot s'enfoca vers la millora contínua, l'eficàcia col·lectiva i la recerca de nous procediments. Els reptes fonamentals són sempre esbrinar el perquè dels fets i dels comportaments fins arribar a l'arrel dels problemes i proposar les solucions adequades. En el món polític català els plantejaments, en molts casos, no van a l'arrel dels problemes. Arribar a fons vol dir preguntar-nos diverses vegades el perquè de les coses fins detectar del cert on rau la qüestió i, a partir d'allí, enfocar adequadament el desenllaç. Hi ha molts exemples on es veu que els postulats són fruit d'una anàlisi limitada dels perquès. En aquest cas les solucions solen ésser simples pegats que no acaben de satisfer les expectatives. Quan es detecta que determinats serveis no funcionen cal veure on realment hi ha el problema, per mitjà de successius perquès que també admeten (en alguns casos) solucions parcials progressives, però que el punt clau és trobar la solució definitiva.

La causa real de tots els problemes fonamentals: la manca de sobirania. A Catalunya avui la gestió política es troba sempre limitada pel fet de no poder arribar mai a resoldre l'autèntic problema, que no és cap altre que la manca de plena sobirania. En les circumstàncies actuals, sempre es pot dir que tal cosa o tal altra es podria fer millor i és cert, però els plantejaments amb un marcat caire social no tenen cap altra resolució que la plena disposició dels nostres recursos i la nostra lliure capacitat de decisió.

Cal saber explicar Tot això a molta gent a qui es vol fer creure que resolent un o dos perquès en cadascuna de les temàtiques ja hem arribat a la meta, i no és veritat! Per una banda hem de saber explicar per què som on som en els diversos temes que interessen de veritat als ciutadans i, en segon lloc, què cal fer per aconseguir realment el benestar que tots desitgem sense subterfugis intermedis que no són més que maniobres dilatòries per evitar el que realment és la solució definitiva. Cal anar arreu i a tots els mitjans de comunicació per tal de fer saber a tothom quins són els perquès que impedeixen un veritable benestar social. Les entitats cíviques i els partits sobiranistes, siguin del color que siguin, han d'ajuntar esforços per aconseguir-ho. Tenim pocs dies per fer-ho.

El camí a seguir: la trajectòria de les Aportacions catalanes universals. El llibre de les Aportacions catalanes universals, que distribuirem urbi et orbi, posa de manifest els avenços que ha fet el poble català en el decurs del temps i que han transcendit arreu del món. Tots ells responen a anàlisis aprofundides amb diversos perquès encadenats fins arribar a l'arrel del problema o a la recerca de noves propostes que han permès solucions innovadores rellevants. El llibre demostra, també, dues qüestions essencials: la capacitat del nostre poble de redreçar-se de totes les maltempsades i l'impacte negatiu que, en tot aquest procés aportador, hi ha tingut el fet de no disposar d'estat propi que sigui capaç d'acomboiar el progrés i el benestar de la nostra gent. Ara és l'hora d'emprar-nos a fons i de fer un gran pas endavant per Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia