Opinió

Vuits i nous

La Meridiana

Els organitzadors de la manifestació de l'Onze de Setembre a l'espai grandiós de la Meridiana de Barcelona estan inquiets i preocupats: no s'hi ha apuntat fins ara prou gent, hi ha “trams” desocupats, el temps se'ns tira a sobre... Al final serà l'èxit de cada any, el de la cadena humana de punta a punta del país del 2013 i el de la confluència de la Diagonal amb la Gran Via el 2014, que també van anar precedides d'angúnies. El que passa és que som refractaris a la disciplina d'haver-nos d'apuntar, uns perquè no volen que el seu nom figuri en arxius i carpetes i uns altres per la consideració que les manifestacions, per ser dignes d'aquest nom, estan subjectes a la improvisació i al rampell d'última hora. També ens agrada fer-nos els interessants i fer gruar una mica l'organització. Per aquest cantó, doncs, no cal patir, i també l'“última hora” està planificada i calculada pels ressaguers.

Una altra cosa són els diguem-ne imponderables. Els maquinistes de la Renfe han anunciat la intenció de fer vaga aquell dia amb el pretext de millores laborals. Vaga en un dia festiu? No s'havia vist mai, ni aquí ni enlloc. Les vagues s'han fet per incomodar les hores punta i pressionar d'aquesta manera l'empresari. L'empresari és en aquest cas l'Estat, i no se'l veu gens disposat a doblegar-se a les pretensions dels maquinistes, sinó que la vaga que dificultarà el desplaçament de manifestants a Barcelona li va molt bé. Tant, que si no fos que la paraula lock-out està molt retirada de la circulació, semblaria organitzada per ell. Mirem-nos-ho en positiu: els maquinistes o qui sigui estan més segurs de l'èxit de la mobilització humana, de la venda de bitllets a les estacions i de l'hora punta que els mateixos organitzadors.

Després hi ha la Junta Electoral, que insinua que pot prohibir la manifestació, d'ofici o per inducció, perquè el dia en què està programada coincideix amb l'inici de la campanya de les votacions del 27. La Junta Electoral és un organisme pensat perquè s'arribi a la “gran festa de la democràcia” del diumenge d'anar a votar després d'una llarga quaresma amb dejunis, abstinències i aigua de bacallà. No es poden publicar enquestes, no es poden fer segons quins debats, no es pot incitar la gent a anar a votar, no es pot escriure “junts” amb cal·ligrafia perquè sembla que diguis “Junts pel sí”, no poden anar a la manifestació ni els catalanistes que no són independentistes... Molt bé: si són plebiscitàries sense ser-ho i si fem consultes que no ho són, aquell dia anirem a la Meridiana simplement a passejar-nos-hi, amb tren o sense, junts o amb la Junta.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia