Opinió

Full de ruta

La tercera Via

“«El 27-S los vamos a callar en las urnas»”

Hem fet la tercera Via. Els darrers tres anys, un milió llarg de ciutadans hem sortit al carrer per fer la Via Catalana l'any 2013, la V el 2014 i la Via Lliure el 2015. Enguany tampoc no hi ha prou adjectius per descriure l'èxit de la manifestació a la Meridiana d'aquest 11 de setembre. Això ajuda a fer-nos visibles davant del món i ens fa veure que podem guanyar.

Però quan ens la juguem de debò és el 27 de setembre. Tenim dues setmanes per mobilitzar-nos com mai ho hem fet perquè guanyi el sí a les urnes, i guanyi clarament, sense que calgui fer cap interpretació sofisticada. La majoria absoluta del sí eliminarà pretextos i excuses i abocarà inevitablement l'Estat a cercar una sortida política a “la carpeta catalana”.

Cal convèncer els que no són contraris a la independència i que, sense desitjar-ho, afebleixen el resultat del sí i engreixen el no. Els vots de la gent que creu que els problemes de Catalunya sempre poden esperar perquè primer cal transformar Espanya, i els vots de la gent que busca el confort de l'ambigüitat per no definir el futur polític de Catalunya al·legant que hi ha altres urgències, seran comptats, sense matisos, a favor de l'unionisme més intransigent.

La mostra més evident d'això és la retòrica de la coalició entre Podem, ICV i EUiA. El seu candidat a president, Lluís Rabell, ha dit que falten dues generacions perquè a l'Estat s'entengui que els catalans tenim dret a decidir. I com a prova d'això, apareix el seu líder, Pablo Iglesias, fent una crida als ciutadans catalans que són fills d'andalusos o néts d'extremenys perquè rebutgin sumar-se al procés transformador de fer un nou estat. Amb aquest discurs propi d'Alfonso Guerra hem vist que al darrere de la nova política hi ha la vella Espanya de sempre.

En canvi, qui té ben clar què ens hi juguem és Xavier García Albiol, candidat del Partit Popular. Acabada la Via Lliure de la Meridiana va dir: “El 27-S los vamos a callar en las urnas.” I ja sabem que, si no ho aconsegueix, el 28-S intentarà fer-nos callar amb el Tribunal Constitucional. No badem. Demostrem el dia 27 de setembre que no ens farà callar ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia