Opinió

De set en set

Demà

Ha arribat el dia i ara comença el demà. Avui ja no toca parlar d'allò que faci olor de propaganda i tot el peix és venut. Només resta contemplar les urnes i esperar el recompte, tenint present que demà inaugurarem un nou terreny de joc, sigui quin sigui el resultat d'avui.

La votació permetrà fer números i saber la força electorals de les diverses opcions, tot i que hi haurà la nebulosa dels vots de frontera, que, malauradament, podran ser manipulats per justificar interessos inconfessables. Però, pendents d'un referèndum tantes vegades negat, aquesta vegada tindrem els números que més s'aproximaran a la realitat del país i, a partir d'això, caldrà desenvolupar les estratègies d'uns i altres, tenint present que, llevat que el resultat fos espaterrant, res no estalviarà la consulta referendària.

Sigui quin sigui el resultat, demà no serà igual que ahir. El desenvolupament de l'argumentació independentista i el fet que l'unionisme hagi fet pinya marquen un nou territori, a més de comptar si això que en diuen federalisme reuneix les adhesions imprescindibles per entrar en consideracions futures. Demà s'haurà de treballar un nou discurs o, millor, desenvolupar el programa que tingui els avals de la ciutadania. Aleshores serà el moment de tancar una llarga transició.

Mentrestant, avui escoltarem les campanes. Talment, els bisbes catalans han estat prou explícits demanant “el respecte per la legítima diversitat de les opcions que es voten”, molt afectats per la timorata actuació de la Conferència Espanyola i desconcertats per la pecaminosa actuació del cardenal Cañizares, que fins ha organitzat misses “per la unitat d'Espanya”. M'he regraciat amb el bisbe Xavier Novell –a qui havia criticat des d'aquesta mateixa columna– quan s'ha pronunciat a favor d'un referèndum i ha demanat als rectors de la seva diòcesi que aquest matí toquin les campanes per celebrar que “ha arribat el dia de la llibertat”, i ha conclòs: “Si no sabeu què votar, escolteu els vostres fills i néts, perquè el que decidim és el seu futur.” Les campanes ja dringuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia