Opinió

De set en set

Transmissió

Sortia d'una projecció per a la premsa d'una pel·lícula amb la meva amiga Eulàlia quan ens van dir que havia mort Chantal Akerman. Commoguda, l'Eulàlia em va dir que va veure al festival de Locarno la seva última pel·lícula, No Home Movie, que aleshores li va semblar que adquiria un altre significat. És una pel·lícula sobre la mort de la seva mare, una supervivent d'Auschwitz que es fa present en la filmografia més íntima d'una cineasta que va emprendre una de les aventures més radicals del cinema modern: les seves imatges de llarga durada, a vegades silencioses, desafien la mirada de l'espectador, però si et captiven ja són dins teu per sempre més.

Caminant amb l'Eulàlia vaig arribar
al CCCB, on tenia lloc la jornada Compartir el cinema, organitzada per Cinema
en Curs, un projecte meravellós amb el qual aprenen a veure i a fer cinema alumnes d'una sèrie d'escoles i instituts públics de Catalunya amb l'assessorament de directors, com ara Isaki Lacuesta i Mercedes Álvarez, que, quan vaig entrar a l'auditori del centre, participaven en
un debat sobre la transmissió, el valor dels referents, el treball en equip en el cinema. Acabat el debat, Núria Aidelman, una de les ànimes de Cinema en Curs,
va comentar que en una jornada d'alegria, amb la qual celebraven els deu
anys d'existència del projecte, havia
de donar la trista notícia de la mort d'Akerman.

Havia fet arribar la notícia José Luis Guerín, que va explicar a un grup de gent que l'última pel·lícula de la seva amiga Akerman acaba amb unes cortines que es tanquen mentre la mateixa cineasta surt del pla. Una imatge premonitòria, encara més si es té present que Akerman va suïcidar-se, i de clausura. Tanmateix, el seu cinema continua viu, com ara en alguns dels nous cineastes formats per Cinema en Curs. La jornada va acabar amb la projecció d'un curt dels alumnes de l'institut Milà i Fontanals, de Barcelona, reconegudament inspirat en les imatges urbanes silencioses de Chantal Akerman. No estava preparat, però es va deixar constància d'una transmissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia