Opinió

LA GALERIA

Memòria i socialització

Hi ha un doble al·licient per acostar-se a la carbonera. En el mateix paratge està funcionant la cuita de la rajoleria del mas Frigola

Hi ha moltes maneres de relacionar-se i de conviure, i una de les més emotives és fer-ho recuperant tradicions i memòria. Des del 12 d'octubre, el fum de la carbonera de Sant Climent de Peralta aromatitza els boscos i camps del mas Frigola, i acompanya –junt amb les barbacoes que hi ha instal·lades– esmorzars, dinars, sopars i tertúlies que es fonen en la nit, de molts col·lectius del Baix Empordà que s'hi troben durant tres llargues setmanes, fins que la carbonera s'apaga, es desempila i es recull el carbó, que deu quedar lluny de les 20 o 30 càrregues (125 quilos cadascuna) que en treien els carboners d'abans, quan les Gavarres i l'Ardenya, les Alberes i el Montseny eren una corrua de fums carboners, ja que era una de les poques maneres de guanyar-se la vida després de la postguerra. Els orígens de la carbonera de Forallac són prou coneguts. Els anys noranta, els bosquetans Lluís Pla, conegut com Lluís de la Deixesa, i en Simó Cruanyes van recuperar la tradició de fer una carbonera al mas Baulida dels Metges. Al cap d'un parell d'anys va haver-hi una feliç trobada amb gent com el bisbalenc Pep Matas i l'alcalde de Forallac, Josep Sala, que els va acollir amb els braços oberts. Amb la connivència dels propietaris del mas Frigola, es va iniciar així una experiència que enguany compleix el vintè aniversari i que a cada edició repeteix i augmenta l'èxit, i esdevé una festa comarcal de primera magnitud. A la carbonera, que cada any encén l'etnòleg Antoni Palomo amb mitjans ancestrals, hi ha molts protagonistes, coneguts i anònims. Alguns ja ens han deixat, com ara en Lluís, i altres s'ho agafen amb més calma, com en Narcís Parals, el Moliner, l'autor dels alliolis més poderosos de les Gavarres, que elabora en un morter de pedra; en Josep Alemany, Caio, que no hi falta mai; el cineasta i documentalista Antoni Martí, o el mateix Sala, l'ànima indiscutible de les celebracions. A més, aquesta tardor hi ha un doble al·licient per acostar-se a la carbonera. Just uns centenars de metres abans, està funcionant la cuita de la rajoleria del mas Frigola. Els rajols es van enfornar el cap de setmana passat i la desenfornada està prevista per Tots Sants, quan hagin acabat de desempilar la carbonera. Cultura antropològica, cultura popular, cultura tradicional, cultura pedagògica, cultura del lleure, cultura del país, vertadera, autèntica, universal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia