Opinió

LA GALERIA

Civilització, Prim Fullà

Pujolboira, que admira la seva obra, havia dit de Prim Fullà que podia haver estat el Miquel Àngel català

Una litografia en la qual hi ha dibuixat l'esquelet d'una barca abandonada i una gavina morta simbolitzant la desaparició de la pesca tradicional, de la fauna i de la vida, que va servir com a logo de la campanya de defensa dels aiguamolls de l'Empordà és possiblement l'obra més coneguda a Catalunya del dibuixant i litògraf Prim Fullà. Aquest cartell el va fer l'artista de manera altruista, fa 39 anys, com a contribució a la campanya de defensa del territori. Prim Fullà sempre va ser una persona compromesa, oberta a col·laborar en qualsevol causa que ell considerés que era justa, com va fer en l'etapa de la transició amb l'Assemblea Democràtica de l'Alt Empordà o anteriorment amb el PSUC.

Prim Fullà, nascut a Sant Pere Pescador el 1934, era un gravador, litògraf i dibuixant que en les seves primeres etapes artístiques i durant anys va viure i viatjar molt per diferents països europeus. La seva obra era present a les principals galeries d'Alemanya, Bèlgica, el Japó, Polònia, Itàlia i França, i també a Sibèria, entre molts altres llocs. El pintor Ramon Pujolboira, que admira la seva obra, havia dit en alguna ocasió de Prim Fullà que podia haver estat el Miquel Àngel català.

Molt probablement Pujolboira tenia raó, però Prim Fullà,

tot i que va continuar dibuixant, un dia va decidir de tornar a l'Empordà i es va instal·lar en una casa a la platja de Sant Pere Pescador, que va dissenyar i construir ell mateix. Un lloc que va convertir en el seu estudi, que va omplir amb dibuixos de dones, cavalls, barques, fruites... Però aquest era també un espai d'acollida d'artistes i intel·lectuals d'arreu del món que al llarg dels anys han passat per casa seva. Un espai de llibertat, de debat, de reflexió i d'art en totes les seves disciplines. En Prim era d'aquelles persones que no deixen indiferent ningú, hi podies estar d'acord o no, però les seves reflexions sobre la vida sempre eren molt profundes. Algú que no el conegués el podia haver qualificat com un “antisistema”, perquè predicava una nova civilització, on per damunt de tot havien de prevaldre els valors de l'amor, l'estimació, la natura, el donar a l'altre. Era contrari a les religions i la política, afirmava que “han convertit l'home en esclau”. Allà, prop del mar i enmig de la natura, va crear el seu món, obert a tothom, i anhelant una nova i idealitzada civilització, pràcticament fins que ens va deixar fa pocs dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia