De set en set
Papamosques
Entre la creença ingènua que les coses passen sempre per casualitat i la sospita que els esdeveniments històrics són provocats per forces ocultes, deu haver-hi un terme intermedi; però els organismes internacionals semblen confirmar l'existència de grans conspiracions a l'ombra destinades a transformar les nostres vides. L'endemà mateix que l'Organització Mundial de la Salut llancés una alerta sobre el potencial cancerigen de la carn roja i de la carn processada, el Parlament Europeu aprovava un projecte de reglament que quan entri en vigor significarà la comercialització de menges tan atractives com els insectes. Fa temps que l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) propugna la introducció dels insectes en la dieta occidental. En un informe del 2013 afirmava: “No estem dient que la gent hagi de menjar bestioles” (això vol dir que sí) sinó que “el seu potencial com a aliment, i sobretot com a pinso, està pràcticament per explotar.” I en presentava un bé de Déu d'avantatges: que si ajudarien a combatre la fam al món, que si el seu contingut nutritiu és comparable al de la carn i el peix, que si no emeten tants gasos d'efecte hivernacle com la ramaderia. Els hàbits alimentaris, com tot a la vida, evolucionen, però evolucionen naturalment, en una dialèctica entre l'afany de novetats i l'orgull de conservar els gustos adquirits. El problema és quan algú intenta imposar-ne de nous per dret de conquesta. El mateix informe de la FAO deia que, pel que fa a l'entomofàgia, fan falta estratègies de comunicació i programes educatius que abordin el “disgust factor”, el factor fàstic. Sempre el mateix truc: si no hi estàs d'acord, ets un insolidari reaccionari que cal reeducar. I els occidentals fa dècades que cauen en la mateixa trampa, i així anem: de recules cap al suïcidi. És hora de dir-los, als buròcrates globals i als experts en collonades, que som amos dels nostres gustos i senyors dels nostres costums, i que no intentin canviar-nos. Les seves estratègies d'alienació se les poden menjar amb una guarnició d'escarabats merdissers.