Opinió

LA GALERIA

El rei, àrbitre i part

El monarca, que no ha sabut mantenir el seu paper institucional d'àrbitre, de cap manera pot ser benvingut

Fa pocs dies, un diari madrileny dedicava el seu editorial al poder de les formes, i explicava que les societats estan estructurades entorn a protocols i rituals, sense els quals hi ha el buit, i deia que això val tant per a casaments i funerals com per a actes institucionals. “Formalitat no és acceptació forçada de l'statu quo, sinó disposició de respectar-se sota un mínim denominador comú.” L'editorial anava dedicat a la relació i les formes que s'han de mantenir al Congrés dels Diputats.

Una reflexió interessant que, si l'apliquem a la màxima institució de l'Estat espanyol, estarem d'acord que el rei Felip VI, que és un figurí amb vestits impecables, no ha mantingut les formes que corresponen a un cap d'estat, amb la seva actitud intencionada de manca de respecte envers les institucions catalanes, en no rebre la presidenta del Parlament, no felicitar el nou president de la Generalitat i no agrair els serveis prestats al president Artur Mas.

Els gestos i les formes en política són transcendentals. Determinades actituds intencionades poden tenir un significat i una transcendència que revelen l'existència d'una gran tensió.

Qui era príncep de Girona sempre ha estat ben rebut des de les institucions gironines que han mantingut les formes. Carles Puigdemont, avui president de la Generalitat, com a alcalde hi va mantenir una relació correcta sempre que príncep i rei van visitar la ciutat –una altra cosa són les xiulades que li van adreçar diferents grups i organitzacions polítiques.

Queda clar que el rei, amb la seva actitud, està contaminat per la toxicitat amb la qual el PP ha infestat les institucions polítiques i judicials de l'Estat, amb tics i polítiques retrògrades que ens acosten a les maneres de fer d'una etapa predemocràtica. I que el lleig del cap d'estat a Catalunya, l'ha fet també i d'una manera especial a la ciutat de Girona.

Un monarca que no ha sabut mantenir el seu paper institucional d'àrbitre de cap manera pot ser benvingut a la ciutat. La Fundació Princesa de Girona ha de canviar de nom sense demora, i l'Ajuntament, tal com demana ERC, li hauria de retirar les distincions que li va atorgar la ciutat, de la mateixa manera que la casa reial hauria de prescindir del títol de princesa de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia