opinió

Com afrontar la crisi des d'una òptica social

Les polítiques socials es converteixen en imprescindibles en moments tan delicats com els que estem vivint ara

Arribat a aquest punt, ningú dubta que la societat catalana està patint una crisi econòmica, enmig d'una recessió econòmica global. Tothom parla de les conseqüències i els efectes negatius, però, com afecta els serveis socials? I el més important, com podem fer front a aquesta situació econòmica?

Les polítiques socials es converteixen en imprescindibles en moments tan delicats com els que estem vivint ara. Per això, des de les administracions públiques hem d'adoptar les mesures necessàries per tal d'aconseguir uns serveis socials de qualitat. Només així podrem garantir la igualtat d'oportunitats per a tothom.

La conjuntura econòmica ha provocat que una gran quantitat de persones pateixin greus problemes. I no parlo d'aquelles que els costa arribar a final de mes, sinó d'aquelles que ni tan sols poden cobrir les necessitats bàsiques de la seva família, moltes d'elles en situació laboral d'atur.

Des de l'àmbit social, hem notat que s'ha produït un canvi de perfil de la persona atesa. Ara se'ns adrecen molts ciutadans i ciutadanes que mai havien necessitat els nostres serveis. En molts casos, són persones de classe mitjana que han perdut la feina i sol·liciten prestacions d'urgència per poder comprar aliments. Són persones que han vist com el seu nivell adquisitiu ha fet un daltabaix de la nit al dia.

Així, doncs, els serveis socials han experimentat un increment de la demanda. El fet ens obliga a reforçar les polítiques socials, una feina, però, que no resulta gens fàcil, tenint en compte que les administracions públiques també han patit una davallada en els ingressos a causa de la crisi.

Estem responent a la crisi amb un canvi estructural del sistema de serveis socials, que es concreta amb la posada en marxa de dues lleis: la de serveis socials i la de la dependència. Hem duplicat els esforços per universalitzar els drets i fer possible l'accés de les classes mitjanes als serveis socials. I el desplegament dels dos textos i la defensa dels nous drets fan que els serveis socials siguin avui un sector econòmic emergent que genera ocupació.

Enguany, hem destinat un total de 19.403.873 euros entre els municipis gironins de més de 20.000 habitants i consells comarcals perquè reforcin els programes d'atenció social. L'aportació econòmica que rebran aquest 2009 suposa un increment del 15% respecte als 16.810.815 euros que van rebre l'any passat.

Un any més hem incrementat considerablement l'oferta pública a les comarques gironines. Durant el primer semestre de 2009, hem augmentat un 170% el nombre de places concertades adreçades a la gent gran. S'han creat 190 noves places concertades i més de 90 places col·laboradores, totes adreçades a aquest col·lectiu. Una mostra més del nostre esforç.

Fins i tot ara, en moments de crisi, el sector dels serveis socials crea llocs de treball i promou la formació de persones qualificades per a l'àmbit de l'atenció a les persones. Iniciem una nova fase de més col·laboració entre el sector públic i el privat, apostant per nous proveïdors. L'objectiu és millorar la prestació de serveis, obtenir més recursos, professionalitzar la gestió i incentivar la innovació en el nostre àmbit.

Un bon exemple és que, al llarg d'aquest any, el Departament d'Acció Social i Ciutadania ha finançat gairebé una desena de cursos de Treball Familiar a les comarques gironines. Fins ara 114 persones ja han rebut els certificats d'assistència i aprofitament d'aquests cursos, que han permès als participants assolir els coneixements per atendre les persones beneficiàries dels serveis d'atenció domiciliària amb la màxima qualitat. A partir d'aquest octubre, a les comarques gironines s'iniciaran vuit accions formatives, adreçades a donar suport a les persones cuidadores no professionals de persones en situació de dependència, a Banyoles, la Bisbal, Blanes, Figueres, Girona, Olot, Ripoll i Santa Coloma de Farners, mitjançant un conveni de col·laboració entre el Departament d'Acció Social i Ciutadania i la Fundació Caixa Catalunya.

D'altra banda, per fer front a la crisi i sortir-ne enfortits, hem d'impulsar canvis en el nostre model socioeconòmic. Lamentablement, durant els darrers anys, el país no ha estat suficientment hàbil per reinvertir els beneficis obtinguts en els sectors més productius i d'un major valor afegit. Una tendència que hem de d'oblidar si volem construir un futur ric i ple d'oportunitats.

En qualsevol cas, els serveis socials no són una despesa, sinó la millor inversió de futur que podem fer. Generen ocupació, milloren la qualitat de vida de la tota la ciutadania i fomenten la integració i la cohesió social del nostre país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.