Opinió

Ara torno

En interès de qui?

“Per partidisme o per ‘postureig', es fa politiqueig en lloc de fer política

Els polítics que no tenen discurs ni idees els reconeixereu perquè són els que repeteixen més allò de “S'ha de parlar dels temes que realment interessen/afecten la gent”. Dir-ho reiterativament és no voler parlar o desviar l'atenció de qüestions de fons que ens impliquen a tots. És, de fet, negar la política. Negar la funció i el poder de la política per transformar la societat. Negar-se a fer política de veritat. I, per exclusió, dedicar-se a fer politiqueig. Al capdavall, es tracta de veure si ens confonen prou perquè ens avorrim (desafectem, també se n'ha dit) de la política i els polítics.

Això fa molts anys que passa, i realment jo mateix a vegades he dit fàstics de la política perquè m'he deixat endur per la inèrcia de la indignació i no he fet la distinció entre política i politiqueig. Perquè requereix un esforç intentar mantenir el cap clar davant aquesta tendència de determinats partits i determinats polítics de confondre'ns més les idees que de ser honestos per aclarir-nos-les.

Penso en tot això per coses que han passat aquesta setmana, i no precisament en el primer pla de la política. Però han passat i em semblen simptomàtiques d'això de què parlo. I vénen de bàndols ben diferents. Per exemple, el PP va presentar dijous al Parlament una moció que reclamava la renúncia a fer una consulta per decidir sobre el projecte de BCN World, ja els dic jo que amb l'única intenció d'intentar dividir el govern de Junts pel Sí i el pacte amb la CUP. Per res més. Perquè al PP li importa ben poc si en el projecte hi ha més casinos o menys o si hi ha implicacions mediambientals o no. Només buscava una votació que escenifiqués una divisió de Junts pel Sí, perquè tots sabem que hi ha diferències sobre el projecte. La votació va salvar aquesta trampa, perquè JxSí i la CUP la van rebutjar, en espera de veure com avança el projecte.

Però el PP també presenta aquesta moció als ajuntaments de la zona. I, per exemple, al ple de Reus de divendres, ERC i CiU, tots dos a l'equip de govern, van votar separadament. I, per tant, també de manera diferent que JxSí al Parlament.

L'altre cas ve de la CUP. Jo creia que aquests divuit mesos es tractava de fer-se la punyeta el mínim possible entre els sobiranistes. Però no. En el mateix ple del Parlament de dijous, els socis de JxSí van votar separadament sobre la proposta de la CUP perquè es retiri “immediatament” el monument franquista a la batalla de l'Ebre a Tortosa. A la CUP li ve la pressa ara per un monument que fa cinquanta anys que hi és i que cap dels diferents consistoris que hi ha hagut l'ha fet treure, i li és igual que hi hagi prevista pel juny una consulta a la població.

El que els deia. Politiqueig en temps de fer política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia