Opinió

opinió

La gran biblioteca (i 2)

Diumenge passat vaig fer notar el peculiar exterior de l'edifici. Vaig creure que el formigó era el suport de les grans obertures. No és així. Les mateixes parts translúcides autoportants són la fatxada. Mario Corea, disseny i direcció, ha creat una obra avançada en el temps. Una funció bàsica de les biblioteques amb mitjans és la de donar oportunitat als joves titulats sense ocupació de complementar, ampliar i assentar els estudis universitaris, adquirint coneixements més amplis, i consolidar la professió. Per al tram de professionals assentats, inquiets per l'evolució del saber universal, l'assistència a conferències, seleccionant temes; i per a la gent gran, història i avenços del saber.

Els grups de comarques, les seves associacions empresarials i professionals han de saber que una biblioteca com la de Girona resta preparada per organitzar –fins i tot liderar– conferències, debats, anàlisis de fets econòmics, tècnics i avenços. Per al grup indefinit de gent culta, inquieta, contestatària i més, un debat literari amb un tema enfervorit per les opinions, ben difós, dues o tres vegades a l'any, pot ser un esdeveniment. El cinema bisetmanal amb temes d'actualitat, discutits, ja té addictes.

La biblioteca està preparada per treballar per a tot el que sigui cultura, informació, difusió i sentit associatiu ni ideològic ni polític. En un ordre palpable, uns 233.500 llibres, 290.500 documents, sales a mida per promoure i realitzar un vano d'accions per als gironins, i presumir d'una ciutat tan històrica com culta i progressista. Una dotació de 26 professionals, de distints nivells, liderats per una directora, una lloctinent i ajudants a peu d'execució, donant exemple. És el sentit comú aplicat a la vida del treball. Lourdes Reyes, amb el far encès de nit i dia, vetlla pel bon fi de l'organització. Les xifres anuals d'activitats, és difícil transcriure-les. He posat una breu selecció d'algunes que, com totes, són sorprenents: 150.000 préstecs de llibres, 30.600 visites informatives, 30 exposicions, 3.000 nous carnets de lector, 443 contes per a tothom, 260 cursos d'informàtica.

Hom sols pretén exprimir experiències, adobat tot amb sentit comú i aplicat més amb bonhomia que superioritat. Té quelcom gairebé increïble que ni somnia ningú. Deduint el personal propi, la mitjana de persones que hi acudeix diàriament és de 1.700. Increïble, però comprovat rigorosament, es pot dir que és cert! La gran biblioteca de Girona no arrossega passats o inèrcies. Això i una bona gestió la fan diferent!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia