Opinió

LA GALERIA

La Sala del Cel

La discoteca El Claustre ocupa el recinte de La Sala del Cel, on va haver-hi l'església del Pilar, del s. XVI

El dissabte 5 de març es va inaugurar una nova discoteca a Girona, El Claustre, situada en el número 118 del carrer de Pedret. L'adreça no enganya: la discoteca és nova, però no el recinte, que és el de l'antiga La Sala del Cel, local pioner en la difusió de la música electrònica més avançada, ja des dels principis dels anys noranta, quan encara no existia ni el Sónar. Fundada el 1982 amb Josep Pérez al capdavant, La Sala del Cel va ser en els vuitanta la discoteca de moda per a un públic molt variat, però també la sala de concerts on van actuar Sopa de Cabra, Els Pets, Kitsch, Decibelios, Los Ronaldos, Brighton 64, Aurelio y Los Vagabundos, Sergio Makaroff, Gatos Locos, etc.

Ja en els noranta les guitarres van quedar aparcades i La Sala del Cel es va convertir definitivament en un dels grans temples del techno del sud d'Europa, que atreia una audiència disposada a fer molts quilòmetres per assistir a una de les seves nits glorioses. En aquella època van passar per la seva cabina de discjòquei autèntiques celebritats internacionals com ara Jeff Mills i Laurent Garnier, i també hi van actuar alguns dels millors grups europeus de música electrònica, inclosos els referencials Esplendor Geométrico, sense els quals és impossible entendre la història de la música industrial a l'Estat espanyol. La Sala del Cel va entrar bé en el nou mil·lenni, però ara fa gairebé una dècada va posar fi a la seva història, convertint-se durant un temps en un Pacha i adoptant altres personalitats tant o més efímeres. La nissaga dels Pérez va continuar amb els germans David Fussió, Mr. Alfil i Edu Exploited, també professor de l'escola gironina de música avançada i so Eumes, que ha tornat a situar Girona en el mapa de la música electrònica i que probablement no existiria si no hagués existit abans La Sala del Cel.

Tornem al present, a El Claustre, una discoteca amb cinc ambients –un dels quals es diu El Cel– que, a part de compartir nom amb la galeria d'art del carrer Nou, continua la tradició de discoteques eclesiàstiques oberta per La Catedral. En el cas d'El Claustre, el nom està força justificat: en aquest mateix espai, hi va existir des del segle XVI l'església de la Mare de Déu del Pilar, desmuntada el 1926 i traslladada pedra a pedra al castell de Mas Saleta o de Montsolís, a Sant Hilari Sacalm. Després el solar de Pedret va ser ocupat per un magatzem de drapaire i des de fa més de trenta anys és història viva de la nit gironina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia