Opinió

Full de ruta

La penúltima revolució

Cuba s'encara al canvi, ho ha sentenciat Mike Jagger dalt l'escenari, mentre Obama, l'amable, visita l'Havana per desmantellar la revolució amb un somriure

Durant el viatge de retorn a Cuba després de la seva darrera visita oficial a Nova York, l'any 1979, un periodista li va preguntar a Fidel Castro què seria el primer que faria si es convertís en alcalde de la ciutat que mai dorm. Fidel, sempre agut, va contestar: “El primer que faria seria renunciar al càrrec. Nova York és una ciutat ingovernable.” Han passat els anys i ara que la presidència dels Estats Units ha decidit per fi tornar-li la visita, resulta que Fidel ja no surt a les fotos i que segurament tampoc governa gaire.

Cuba s'encara al canvi, ho ha sentenciat Mike Jagger dalt l'escenari, i els devoradors d'hamburgueses, amb Donald Trump al capdavant, s'esmolen les dents per clavar queixalada al paradís revolucionari tan bon punt obri de bat a bat les portes al capitalisme. Si Trump no resulta elegit inquilí de la Casa Blanca, es veu que obrirà un hotel a l'Havana. Si, en canvi, es converteix en el nou president ja no li caldrà comprar res perquè el món sencer serà de la seva prioritat. Obama, l'amable, ha acudit a l'Havana per desmantellar amb un somriure el que queda de la revolució però ningú es preocupa de desmantellar la revolució ultradretana que s'està engendrant a l'Amèrica Profunda. És una constant dels governs dels Estats Units que, tal com deia Josep Pla, sempre s'han dedicat a organitzar guerres a fora del seu país perquè els agrada molt viatjar.

S'acabaran els discursos, es donaran per finalitzades les visites oficials i el més probable serà que Obama i els Rolling Stones abandonin Cuba i que s'hi quedin tots els Trump. I aleshores la Cuba embargada, la perla caribenya sempre cobejada pels acaparadors de dòlars, l'illa on els guerrillers es van convertir en polítics, tornarà a desaparèixer de la urgència de les portades. Fins a la propera campanya presidencial dels Estats Units, fins a la propera embranzida feixista, amb l'esperança potser una mica ingènua que l'última revolució sigui en realitat la penúltima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.