Opinió

Keep calm

El Panamà difuminat

Un clàssic va deixar escrit que com més corruptes
són els països, més lleis
i més controls tenen
per poder actuar

La Comissió Europea està disposada a crear una llista única de paradisos fiscals i el Congrés –en el cas que no es dissolguin les Corts abans d'hora– crearà una comissió per investigar els anomenats papers de Panamà. És ben curiós. Madrid, Brussel·les i Londres han descobert que a Panamà hi ha bufets dedicats a crear empreses pantalla perquè es puguin evadir impostos, cobrar comissions il·legals i blanquejar diners. Ara se n'han adonat. Fa anys que existeix un Panamà rar. Cal mirar visualment els ports esportius del Mediterrani. Guaitar els pals d'alguns iots i veure-hi banderes de Panamà, Bahames i Jersey. En alguns ports hi ha més banderes d'aquests països que no pas estelades, prohibides a tort i a dret per les autoritats marítimes. Fins i tot hi ha banderes d'Andorra malgrat no tenir mar, en espera que el país més petit dels Pirineus compri una illa perduda i la inscrigui per gaudir dels aires marítims de què no disposen.

Queda clar després de tants anys que no n'hi ha prou aprovant lleis contra la corrupció. Un clàssic va deixar escrit que com més corruptes són els països, més lleis i més controls tenen per poder actuar.

Circula des de fa dies per les xarxes que l'afer dels papers de Panamà pot quedar en no res. De fet, s'està difuminant. Hi ha hagut temes fins i tot més escandalosos que de sobte han desaparegut del pla informatiu, fet que un cop més fa creure que estem davant d'una classe de persones que no són iguals davant la llei i que hi ha maldat d'altres per espantar-los en moments determinats o fer-los dimitir, com li va passar fa uns dies al ministre Soria.

Funcionen els tribunals, els jutges, els fiscals i també la policia judicial. Tots van com un cargol, tot i que acaben funcionant. A diferència de dirigents de partits polítics que acostumen a negar els fets i quan s'esbrina
la veritat anuncien que el polític en qüestió ha deixat el partit. O desapareix la corrupció o la corrupció els pot fer desaparèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia