Opinió

LA GALERIA

Brood a la Costa Brava

Herman Brood va visitar L'Hostal de Cadaqués i Mariscal de l'Estartit

Herman Brood (1946-2011)... “Qui?”, preguntarà la majoria. Pocs se'n recorden ja de la més gran i, de fet, l'única rock'n'roll star que Holanda –més aviat terra de genis de la pintura i del futbol– ha donat al món. Entre els seus mèrits extramusicals, Brood va ser parella sentimental de Nina Hagen durant un temps, i això, la veritat, segur que ha de tenir molt de mèrit. Amb ella i una altra estrambòtica, Lene Lovich, van protagonitzar Cha-Cha (1979), una de les pel·lícules més insofribles de la història del cinema amb coartada musical. Aparentment, Herman és també el personatge central de Herrmann hiess er, un dels temes del segon disc de la Nina Hagen Band, Unbehagen, també del 1979, quan Nina era encara l'enfant terrible de l'extinta República Democràtica Alemanya. La cançó narra la història d'un addicte a les drogues, i Brood ho va ser fins a les últimes conseqüències, aplicant a consciència el manual del Sex, drugs i rock'n'roll. L'11 de juliol del 2001 –aviat farà per tant 15 anys, per si algú vol commemorar-ho–, derrotat en la seva lluita contra l'addicció, va decidir llançar-se al buit des del terrat de l'hotel Hilton d'Amsterdam. Brood, que també era pintor, va deixar una discografia força extensa amb His Wild Romance, i fins i tot va tenir el típic èxit post mortem al seu país amb una versió del clàssic My way. Poc després del seu suïcidi, U2 el va homenatjar durant uns concerts a Holanda, i Black Francis (Pixies) li va dedicar el disc Bluefinger (2007).

Penso en Herman Brood amb motiu de l'exposició Costa Brava. Glam & Click, inaugurada la setmana passada al CaixaForum Girona i als establiments de l'associació Costa Brava Hotels de Luxe, amb un centenar de fotos de l'arxiu de l'agència EFE que documenten el pas de moltes celebritats pel litoral gironí. No, Brood no hi surt, ni Nina Hagen, ni Lene Lovich, tot i que van voltar també per la Costa Brava –diuen que Lovich va visitar Dalí a casa seva–, amb un altre tipus de glamur, el del rock'n'roll, que a l'exposició està representat per Lou Reed (Sant Feliu de Guíxols, 2009) i Iggy Pop, quan va actuar el 2008 a la primera i última edició del catastròfic festival Doctor Loft, a Castelló d'Empúries. El pas de Herman Brood per L'Hostal de Cadaqués o per Mariscal de l'Estartit ha quedat menys documentat. En Llorenç de Mariscal, que conserva un quadre que Brood li va regalar i dedicar, manté una discreció absoluta sobre la visita volcànica de Brood i Hagen, els Sid i Nancy centreeuropeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia