Opinió

De set en set

Tens foc?

Els estancs ja no regalen encenedors com abans: es veu que incentiva el vici

Fa dies que a l'estanc no em regalen els encenedors com ans solien fer-ho. Primer ho vaig trobar estrany i devia fer cara de resignació, perquè l'estanquera em va explicar que fins ara les autoritats feien els ulls grossos però que la impunitat s'ha acabat i, tal com diu la llei, els estanquers no poden regalar directament encenedors de publicitat o promoció als clients, perquè, segons sembla, els encenedors incentiven el consum de tabac.

A mi, que sóc un pobre fumador de pipa, com Einstein, Sherlock Holmes o Baudelaire, el cert és que la mesura m'afecta la butxaca perquè, quan es fuma amb pipa, la despesa en foc equival aproximadament a un vint per cent de la despesa en tabac. Els fumadors de cigarretes o de cigars en tenen prou d'encendre'ls una vegada; en canvi, la pipa s'apaga sovint (i mentre la mantens apagada no fumes) i l'has d'encendre repetidament per a la combustió (potser fins a deu vegades per cada tres grams de tabac).

Dit això, la mesura ja em sembla bé: s'ha d'evitar incentivar el vici. Em sembla tan bé com el fet que els estancs comercialitzin llepolies i jocs d'atzar (per aconseguir generacions senceres de nens diabètics i d'adults ludòpates). O que despatxin tota mena d'estris i materials per al consum d'herbes diferents de la nicotiana.

Surto al carrer amb la pipa a la boca i em saluda una noieta. Se m'acosta i em diu: “Bon dia! Tens foc?” Com que sóc valent, li objecto: “Són cinc cèntims.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia