Opinió

A la tres

143.380

“Sempre és greu que s'impugni una llei al TC, però si, com en aquest cas, prové d'una ILP, encara ho és més

El nombre que encapçala aquest article no és casualitat. No és una tria de xifres a l'atzar ni una combinació guanyadora. Són 143.380 les signatures que acompanyaven la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre habitatge per evitar desnonaments i aturar els talls de subministrament dels serveis bàsics quan es va registrar al Parlament. Amb el triple de les firmes mínimes requerides, una exhibició de suport a una norma que pretenia contribuir a amortir els durs efectes de la crisi en els més vulnerables, la ILP va iniciar al maig un periple a la cambra catalana que va acabar el 23 de juliol del 2015. Promoguda per la PAH i altres entitats socials, s'aprovava per unanimitat al Parlament –PP inclòs– la llei 24/2015.

Convertit en l'esport dels populars els divendres al migdia, el govern espanyol, bo i estant en funcions, practica el recurs al Tribunal Constitucional setmana rere setmana, sense excepció. Sempre és greu que s'impugni una llei al TC, però si, com en aquest cas, prové d'una ILP, encara ho és més. És tapar-se els ulls davant del que sorgeix de la societat i per a la societat. És intentar amagar la insensibilitat darrere de complicats i incomprensibles arguments jurídics i conflictes competencials. “No hi ha criteri polític”, encara s'atrevia a dir la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría. I subratllava, sense enrojolar-se, que no havien recorregut contra el que feia referència a la pobresa energètica. Han esquarterat sense miraments la part dedicada a evitar desnonaments i afavorir l'habitatge social i, malgrat les peticions del govern català i les entitats, n'han demanat la suspensió.

La resposta de l'executiu estatal en funcions a les trobades amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han estat quatre recursos al Constitucional. Aquella cordialitat fotogràfica i bones paraules de les compareixences del suposat desgel de la relació entre els governs espanyol i català s'ha traduït en quatre normes impugnades en tan sols dues setmanes. I hi ha qui encara veu una escletxa en l'etapa oberta. Tot són punts de vista. Altres observem com a mínim 143.380 mostres més de desconsideració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia