de set en set

Regals públics

El més just seria donar vals de descompte i que tothom gastés els 1.000 € del pla 2000E com volgués

«Per les festes de Nadal es podran regalar cotxes amb incentius», va dir diumenge el conseller Josep Huguet, comentant la pròrroga del pla per subvencionar el canvi de vehicle. La frase resumeix perfectament l'objectiu del pla 2000E: incentivar la gent perquè gasti quan no en té necessitat o pensa que ha d'esperar millors temps, aplicant la psicologia de les campanyes de rebaixes, amb l'agreujant que es malbaraten diners públics. Es malbaraten perquè qui ha de canviar el cotxe ho farà encara que no li donin 1.000 euros del pressupost públic, i a qui l'ha de canviar i no té diners la subvenció no li arregla res. Això en teoria, perquè a la pràctica s'ha demostrat el comportament d'orellut de molts consumidors: cagats com estaven de por, no es matriculava un cotxe ni per casualitat, però amb l'esquer dels 1.000 euros han sortit gairebé esperitats a gastar-se'n per cap fins a 30.000, el límit de preu que dóna dret al descompte a Catalunya (malbaratament addicional, ja que s'ajuda tant el que es compra un cotxe modest com el que vol anar més mudat que el veí i es pot pagar el luxe).

Potser el més injust de tot plegat és que l'esquer del descompte públic només s'instauri en el sector de l'automoció. Hi ha moltes indústries i serveis que les passen putes perquè la gent no gasta, i s'hauria d'aplicar una política de no-discriminació. El més senzill i just seria donar a cada contribuent vals de descompte per valor de 1.000 euros, i que es comprés el que volgués: el cotxe no l'he de canviar i no el canviaré pel pla 2000E, però els ben asseguro que amb els vals universals m'acabaria de decidir a canviar el sofà (la indústria del moble se'n beneficiaria), no faria fàstics a comprar un pernil d'aquells tan cars (el sector agroalimentari en diria bé)... És injust que no ens donin el dret a decidir com malgastem el pressupost públic!!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.