Opinió

Full de ruta

Procés i mitjans

En comptes de patir tant, alguns independentistes s'haurien de preguntar per què continuen llegint mitjans contraris al procés

Si malgrat tots els intents propis i externs per liquidar-lo –l'últim, aquest anunci de la CUP de trencar l'acord amb Junts pel Sí– el procés català cap a la independència acaba bé –que ho farà, no en tingueu cap dubte– tot plegat haurà tingut un mèrit extraordinari. I no només per la dificultat intrínseca que comporta tot procés d'independència –i, a més, pacífic–, sinó perquè s'haurà fet en un ambient mediàtic general d'una gran hostilitat. En l'àrea audiovisual no cal dir-ho. Les grans televisions espanyoles han actuat com a tals i quan no han silenciat els esdeveniments que afavorien el procés, hi han dedicat mínims mitjans i l'espai més reduït possible. TV3 ha ajudat, certament, però sovint també ha posat més pals a les rodes del que hom es podria esperar d'un mitjà públic del país. Lamentablement.

Pel que fa als diaris, la batalla també ha estat desigual i els dos rotatius catalans amb més difusió, La Vanguardia i El Periódico, han jugat clarament a la contra del procés, fins i tot quan aquest ha mobilitzat milions de persones. Per això sovint han allargat el braç i han amagat la mà. És a dir, mentre feien veure que sí, en realitat predicaven que no. A través d'articulistes, però també mitjançant informacions malintencionades i portades que amagaven tot allò que no els agradava o no els convenia. Aprofitant també qualsevol escletxa o polèmica en el govern o en l'ANC per sucar-hi pa i obrir-la tant com han pogut, encara que en el fons tot plegat donés just per a un breu. Tothom coneix, però, aquell lema de mal periodista que diu “que la veritat no t'espatlli un bon titular”. Només faltaria, si a qui s'ha de complaure és a l'Estat espanyol. El més curiós és que aquesta estratègia generi nerviosisme i creï desconfiança entre part de la parròquia independentista. En comptes de patir, però, potser el que s'haurien de preguntar és per què es continuen informant a través dels mitjans que lluiten contra els seus anhels. Ni que fos veritat allò que fa anys deien sobre les vaques i si aquestes són capaces de volar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia