Opinió

Tribuna

La judeofòbia, avui

“Fóra bo endegar més acció pública contra el prejudici antijueu

La Lliga Internacional contra el Racisme i l'Antisemitisme (Licra) es fundà el 1926 a París i és una de les entitats més antigues al món de lluita contra el racisme, l'antisemitisme, la xenofòbia i altres formes d'intolerància. Licra-Catalunya fa pedagogia social i dóna a conèixer fets poc coneguts, com ara que a l'Estat espanyol, després de l'antigitanisme i la islamofòbia, el tercer major prejudici és la judeofòbia. L'antisemitisme requereix un tractament específic, com commina l'article 40.8 de l'Estatut de Catalunya. Les deu polítiques públiques prioritàries són:

1) Incorporar l'eradicació de l'antisemitisme en les campanyes de les xarxes locals antirumors, l'educació multicultural als centres d'ensenyament i la formació de la policia. 2) Introduir l'educació en l'Holocaust a les escoles i els instituts catalans, com a eina didàctica per adquirir competències amb projectes educatius. 3) Eixamplar el Seminari Internacional sobre l'Antisemitisme. 4) Redissenyar i europeïtzar les polítiques de memòria democràtica de les víctimes de l'Holocaust. 5) Fer promoció i difusió de la cultura i el patrimoni jueus. Celebrar festes jueves a l'espai públic, com es fa per Hanukà a la plaça Sant Jaume de Barcelona. 6) Establir amb el Col·legi de Periodistes i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya un codi deontològic de tracte equitatiu del conflicte palestinoisraelià, sense judeofòbia ni islamofòbia. 7) Crear un consens dins les ONG que capaciti per abordar els conflictes al Pròxim Orient sense islamofòbia ni judeofòbia. És antisemitisme despietat comparar Palestina amb Auschwitz, Gaza amb el Gueto de Varsòvia o Israel amb els nazis. Això és banalització de l'Holocaust. Es pot refutar el sionisme radical sense caure en la judeofòbia d'estigmatitzar el sionisme democràtic, que defensa el dret a l'autodeterminació del poble jueu i el dret a l'existència de l'Estat d'Israel. 8) Refusar en els ajuntaments i el Parlament de Catalunya les mocions i resolucions impel·lides per l'entitat antisemita Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, prohibida a França. Fan boicot tan sols 15 ajuntaments dels 948 municipis de Catalunya, però és greu perquè és il·legal la discriminació dels jueus, com el boicot de Hitler i els nazis. 9) Fer formació mitjançant cursos, tallers i xerrades que ensenyin a superar la ignorància sobre el judaisme (cultura i religió), com la de Benet Salellas, qui confon israelita (jueu, hebreu) amb israelià (ciutadà d'Israel: jueu, àrab o drus). Boicotejant un jueu català, el diputat de la CUP ha actuat amb antisemitisme furibund, com mai s'havia vist des de l'Holocaust en la seu de cap Parlament occidental. 10) Emprendre la via fiscal i judicial pels casos del discurs de l'odi antisemita.

És el decàleg de polítiques públiques perquè la comunitat jueva de Catalunya visqui amb respecte i en dignitat humana. Trigarà l'eradicació de l'antisemitisme, però fóra bo endegar més acció pública contra el prejudici antijueu. Cal que Catalunya implementi polítiques públiques com les del Canadà, Alemanya, Dinamarca, França, la Gran Bretanya o Austràlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia