opinió
La prudència, el millor aliat
Dilluns al matí. Em truca un vell i savi amic angloespanyol que viu a Londres. S'ha passat el cap de setmana fent el porta a porta, treballant pel “quedar-se” en el referèndum britànic. M'explica la seva preocupació: els que volen marxar els troba molt convençuts i molt menys els que, en principi, s'oposen al Brexit.
Una informació de primera mà que em deixa a mi mateix intranquil. Estaré menysvalorant les possibilitats reals que la UE perdi el Regne Unit?
Suposo que reaccions similars estan afectant aquests dies els mercats financers, especialment els europeus. La incertesa sobre la possible marxa dels britànics s'uneix als dubtes i les pors sobre les eleccions a Espanya i un pessimisme creixent sobre les perspectives econòmiques, que s'estan debilitant. No és un moment extraordinari o fora del comú, però sí que és un moment perillós per a molts estalviadors i inversors.
L'economia és sempre incerta però, quan es depèn tant de decisions polítiques, les pors, tan usuals en els diners i en les decisions d'inversió, són molt perilloses. La por, i el pànic que se'n pot derivar, ens pot fer cometre greus errors intentant fugir de les turbulències. És en aquestes circumstàncies quan dos elements combinats són més necessaris que mai. En primer lloc, disposar de nocions bàsiques, però de sentit comú, sobre com hem de gestionar estalvis i finances personals. En resum, disposar d'una certa educació financera. En segon lloc, estar assessorat, aconsellat i acompanyat per professionals de confiança i qualificats a l'hora de prendre les decisions i amb els mínims conflictes d'interès. És a dir, que pensin en el client per sobre dels seus propis interessos. Lògic, però no fàcil ni automàtic. Si tenim la sort de disposar d'aquests coneixements imprescindibles sobre finances bàsiques i tenim el nostre “assessor financer de capçalera”, sabrem interpretar aquestes notícies preocupants i aquesta incertesa per actuar amb prudència, sempre amb la perspectiva a llarg termini i amb la confiança amb la qual ja vàrem decidir. Les oscil·lacions del mercat a curt termini no haurien d'afectar.