Opinió

Full de ruta

Cervell foradat

Opinions que són com onades volàtils: la broma d'una s'endú l'anterior

Expliquen per la tele que Phelps ja té 21 medalles d'or. Ho anuncien a l'obertura de l'informatiu, ho repeteixen al sumari que enceta la llarga estona dedicada als esports i ho reiteren quan és hora de parlar de la notícia. En cap moment posen en relació el palmarès d'aquest nedador amb el d'altres llegendes. Tornen a dir que 21 medalles és una xifra d'escàndol (només els falta cridar), amb molta imatge del peix a l'aigua i prou. Qui nedava abans de Phelps? Quins havien estat els ídols anteriors? Fins a quin punt la fita del nord-americà és inassumible? El buit de context alarma: és imprecisió i allunyar-se de la realitat.

La falta de connectors es reprodueix per tot arreu. Sense context no es pot mesurar ni aprofundir res, ni conèixer la felicitat o la gravetat: tot és impuls, foguerada o cendra del moment, com l'hàbit establert a Twitter: les opinions estan condemnades a ser contundents, fuetades sense més, hooliganisme estrafet. És el mitjà? No, és la barra de bar global i, per tant, els seus clients. I així es classifiquen tendències polítiques, consums culturals –sí, sí, consums– i posturetes diverses; i així s'arriba a la bipolaritat com a mal d'esperit majoritari. Ranquejants de context, a Twitter les coses són vomitades i exhibides indiscriminadament sense distingir allò que abans se'n deien unes formes. Tant és qui tinguis a davant. Això ja ha fet el salt al discórrer de les converses d'avui? No tinc una resposta absoluta, però qui no ha compartit converses en què els registres no es respecten, no es té en compte l'interlocutor i s'avança a batzegades, de manera fragmentària, inconnexa? Cervell foradat, de nou. Sense context algú pot trobar d'allò més natural esbombar pel món una festassa entre “amics”, combinar taronja amb vermell, pensar que la majoria independentista al Parlament hi és de sempre o que el problema dels manters és nou d'aquest estiu. Opinions i converses que són com onades volàtils: la broma d'una s'endú l'anterior i ara diuen que Mireia Belmonte ha guanyat l'or. El seu primer or.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia