Opinió

Ca montes

Entendre el món

Aquests dies mire fascinat el que està passant amb el petroli, amb el preu del petroli, vull dir

Quan començava els meus estudis universitaris em va caure a les mans un llibret magnífic de Joan Reglà que portava aquest títol: Entendre el món. Va ser una de les meues primeres aproximacions a la política internacional i em va ajudar a entendre que el planeta, ja als anys setanta del segle passat, era un tot interconnectat, on la maniobra d'algú tenia sempre un correlat de conseqüències per a un altre.

En aquest sentit, aquests dies mire fascinat el que està passant amb el petroli, amb el preu del petroli, vull dir. És com assistir a un ballet geopolític d'alt risc amb maniobres enlluernadores que canvien de sobte la decoració de l'escenari. I, poques vegades com en aquest cas, les conseqüències de tot plegat són planetàries.

Ho explique, encara que siga sense tants matisos com caldria. Després de trenta anys de guerres a l'Orient Mitjà, els Estats Units estan esgotats. I fa temps que treballen per a reduir la seua dependència del petroli, raó última que els impel·leix a atacar de manera constants països que en són productors. Per això s'han concentrat en les energies renovables, però sobretot a explotar el petroli local, el que tenen ells. Sobretot a través del fracking.

La reacció de l'OPEP, i especialment de l'Aràbia Saudita, ha estat la d'abaixar el preu del cru per sota dels 60 dòlars per barril –quan solia estar al voltant dels cent–, de manera que siga més car extreure petroli als Estats Units que no pas comprar-lo als països productors. Però això està creant a la vegada greus dificultats a països com ara Rússia i Veneçuela, mentre que, a l'inrevés, pot donar un impuls segurament involuntari a Europa. I tot d'un sol cop, com ja descrivia l'enyorat Joan Reglà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia