Opinió

La ‘llum del món' a Catalunya

Actualment els germans de la Llum del Món, arreu, són més de cinc milions

Poca gent a Catalunya ha sentit parlar d'aquesta congregació religiosa. A part que hi disposa d'una feligresia petita encara, fa menys de trenta anys que van arribar els primers seguidors. Sense poder-lo precisar, el nombre enguany passa un xic del miler, però no deixa de créixer.

El 2012 eren ja tres els temples formals: a la Zona Franca de Barcelona, a Sant Andreu de la Barca i a Reus, però ja hi ha enregistrades “missions”, que són congregacions molt petitones, a Lleida, Girona i Eivissa. Cal que els “germans” –com es diuen entre ells– visquin a prop, perquè, com a mínim, han de fer acte de presència en el temple un parell de vegades al dia. Tanmateix, la militància reclama una intensa ajuda mútua i no els convé apartar-se els uns dels altres.

No és el cas a Catalunya, però aquest costum de viure aplegats també és perquè s'han trobat molts indrets intolerants. Potser per això la seva manera de desenvolupar-se en el context social és a base de molta paciència, passar sempre de les agressions i no provocar mai dificultats. Els homes passen desapercebuts, ja que la seva indumentària és discreta i senzilla. Les dones, en canvi, es distingeixen perquè invariablement vesteixen amb una faldilla molt llarga.

Per la feina sí que són capaços d'anar tan lluny com calgui i, la veritat, és que tenen fama de ser magnífics treballadors i honrats. A més, el tabaquisme, l'alcohol i les drogues estan completament fora de la seva quotidianitat. De fet, alguns dels seus fidels procedeixen de les files d'aquests viciosos que s'han redimit amb l'ajuda de la comunitat. A canvi de la disciplina, pràcticament tots els membres d'aquesta comunitat, pel sol fet de pertànyer-hi, resolen les seves necessitats bàsiques d'habitatge, alimentació, educació i salut. La qual cosa fa que, sobretot als països pobres, els seus beneficis socials siguin molt apreciats.

La seu principal d'aquesta comunitat es troba a la ciutat mexicana de Guadalajara, en un barri anomenat Hermosa Provincia, que es va començar a edificar cap al 1953, quan es trobava als afores. El temple major, al bell mig del barri, és un edifici relativament nou que, a part de ser espectacular, destaca per la seva capacitat de dotze mil persones assegudes amb comoditat, a més a més de disposar d'amplis espais per al desenvolupament de les cerimònies especials i els batejos i un enorme soterrani per a activitats socials, culturals i la complexa administració de la comunitat.

Antany van ser molt agredits, però ara la ciutat ja s'ha acostumat a la seva presència al veure que són molts i extraordinàriament pacífics i ordenats i que, a més a més, constitueixen una font econòmica de certa importància. Són molts els fidels que visiten la ciutat cada any. Especialment durant el mes d'agost, quan esdevenen les seves celebracions més assenyalades.

Actualment els germans de la Llum del Món, arreu, són més de cinc milions; una bona part es troben a Guadalajara, però n'hi ha també per tot Mèxic i a gairebé tots els països d'Amèrica, comptant-t'hi tots els estats de la Unió Americana, amb tot i Alaska, diversos indrets del Canadà i a tot el Carib de parla espanyola. Per Espanya també n'hi ha bastants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.