Opinió

La columna

Realitats

La politització del
sistema judicial
posa en evidència
la seva independència

L'informe sobre els sistemes judicials dels 28 països de la Unió no ha fet altra cosa que certificar, per enèsima vegada, allò que per tots és conegut: la nul·la confiança dels ciutadans en la independència judicial així com la baixa eficiència del sistema, que obté un sonat suspens tant per la rapidesa a resoldre les causes com per l'acumulació de plets als jutjats. El diagnòstic emès per Brussel·les sobre la justícia espanyola hauria de fer pujar els colors a la cara als populars, però també als socialistes, ja que en quaranta anys no han estat capaços de dissenyar un sistema per fer de la justícia allò que el ciutadà espera d'ella: que sigui justa. L'eurocomissària de Justícia deia no tenir una explicació per a aquesta manca de confiança dels ciutadans en la justícia. Doncs n'hi ha una, que pesa com una llosa: la seva politització. Només cal veure com es fa la tria dels membres del CGPJ, del Tribunal Constitucional, del Suprem... Una politització posa en qüestió la seva independència.

En aquest context, l'eficàcia del sistema no ajuda a millorar la confiança en el sistema. Una de les qüestions que més preocupen els ciutadans és la lentitud de la justícia, un mal endèmic que s'ha vist agreujat en els darrers anys pels ajustos pressupostaris, que han afectat tant mitjans materials com personals. Llargues instruccions, que en el cas de personatges públics arriben a eternitzar-se, donen fe de la ineficàcia d'un sistema que encara treballa com si el rellotge s'hagués aturat al segle XIX. El mal està diagnosticat i també quin tractament requereix, però cal voluntat política per tirar-lo endavant, i en aquest cas ens trobem davant d'unes reformes que demanen un més que ampli consens que en quaranta anys ha estat impossible d'assolir. Ara el PP s'ha proposat reformar abans que acabi la legislatura la llei orgànica del poder judicial, la llei d'enjudiciament criminal, el Codi Penal... Nous pegats de cara a la galeria ara que s'acosten les eleccions, però que en cap cas atacaran l'arrel del problema. I ja veurem què diu el proper informe de la UE sobre la justícia a l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia