Opinió

De set en set

Andalusia

Cada procés electoral té la pròpia
dinàmica i és una gosadia analitzar els resultats andalusos en clau catalana; més quan Andalusia i Catalunya representen dues realitats ben diferenciades
i fins mogudes per debats identitaris gens coincidents, però un cert parentiu històric i molts llaços familiars creen vincles i preocupacions mútues. El comportament electoral dels andalusos ha referendat les enquestes, accentuant algunes de les tendències previstes, que han ensorrat populars i neocomunistes i han posat Podem i Ciutadans en el mapa institucional estatal, mentre que les característiques populistes de Susana Díaz li han assegurat una tranquil·la victòria, tot i haver perdut cent vint mil vots. Però, ni tan sols a Andalusia aquests resultats poden ser considerats una tendència electoral definitiva, quan a la propera contesa municipal Podem mantindrà un perfil baix, no presentant-se a la majoria de municipis, i el flanc socialista s'haurà d'enfrontar directament amb molts alcaldes peperos, amb Ciutadans com a frontissa al bipartidisme.

De tot, el fet més sorprenent és la mínima influència dels temes de corrupció davant les urnes, quan l'elector ha minimitzat les obscures històries d'algunes gestions i fins les més que evidents imputacions. I això sí que significa un comportament desconcertant.

Per la resta, el mapa polític català és força diferent i fins els partits polítics apunten propostes gens paral·leles. A casa, els partits estatals estan qüestionats per la pròpia actuació contradictòria, si bé l'unionisme pot tenir un lideratge creixent en la força de Ciutadans i les disperses famílies de l'esquerra s'hauran d'acomodar entre la CUP i les marques blanques de Podem. Convergència i Esquerra seguiran abanderant l'especificitat de la política catalana.

Andalusia i Catalunya segueixen estant lluny una de l'altra, políticament parlant, malgrat les complicitats creades per la compartida immigració. Amb tot, caldrà avaluar fins on les eleccions del passat diumenge poden influir en les voluntats d'alguns ciutadans de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia