el defensor del lector
Aviat, canvi de casa
a ben poc temps
Fa una setmana vam fer una visita turística als nous locals d'El Punt Avui a Girona. Els que com jo hem viscut el dia a dia del diari des del començament, sempre ens vénen de nou els canvis. I encara que no vulguis recordes aquell primer local, a la Devesa, que era un despatx d'advocat i es va convertir en una redacció del diari. Sempre és bo fer memòria de la història i m'agrada veure com si fos ahir en Joan Comalat, el fotògraf, revelant els negatius a la pica del vàter, mentre algú li menava la pressa perquè tenia alguna necessitat. Vam passar després a un local més digne, també a la Devesa i fins avui hem estat a la Farinera Teixidor, d'on ben aviat sortirem per anar una mica més enllà, a una gran planta baixa, en què també hi haurà espai per posar-hi uns estudis de televisió, El Punt Avui Televisió, des d'on es podrà connectar amb la central. Jo parlo d'El Punt, que és el que he viscut des del primer dia. Una història semblant ens podrien explicar els que han viscut la història de l'Avui. La veritat és que em va sobtar la modernitat de les instal·lacions i, particularment, els quilòmetres de cable que són necessaris avui dia per fer una redacció. És bo recordar que a la primera redacció no es va haver de fer cap mena d'obra; els mateixos fils elèctrics que hi havia per a un despatx d'advocat eren suficients per a una redacció de diari. Que quedi constància, doncs, d'una nova etapa del diari, que confiem que començarà d'aquí a ben poc temps.
I anem al gra. He rebut un correu electrònic d'en Daniel Vallès, subscriptor de Barcelona ciutat, que ens felicita per la unificació de continguts de la revista Presència dels diumenges. Aquest correu contrasta amb una carta que va aparèixer en el diari del dilluns dia 27 d'abril en què el lector Oriol López, també de Barcelona, es mostrava totalment contrariat per la nova revista perquè, segons ell, no entén la decisió de vendre els suplements el diumenge: “No entenc per què calia fer fotocòpies de dos grans suplements per encabir-los sense cap connexió a la nova revista.” Ja ho veieu, dues cartes amb dos punts de vista. A mi personalment no m'ha semblat malament. Cada suplement té el seu disseny i potser sí que algun dia caldrà unificar-ho tot perquè es vegi més una revista total. Certament crida una mica l'atenció trobar-te la revista Presència de sempre i tot seguit els dos suplements amb el seu disseny propi. En aquest sentit dono tota la raó a l'Oriol. Si el que fins ara han estat tres suplements han d'anar casats i ben casats de manera definitiva potser seria bo que algun dia, quan es pugui sobretot mirant l'economia, unificar el disseny i que el lector vegi una gran revista. Els continguts són bons, no hi ha dubte, però seria interessant que també la revista tingués una unitat d'imatge. Esperem que es faci un debat i s'adopti la solució que es cregui més adient. Per la resta, he de reconèixer que a aquest pas em quedaré sense diumenge, ja que quan començo a llegir la revista no ho sé deixar, i la veritat és que, encara que sigui una mica per sobre, necessites força temps.
I acabem parlant de les eleccions municipals que tenim al damunt. Tal com s'ha tractat el tema fins avui la veritat és que no he rebut cap mena de queixa. Certament són diferents els tractaments de l'edició nacional i de l'edició gironina. A l'edició nacional només podem prestar atenció especial a les grans ciutats, una feinada que a mi em sembla que es porta força bé. A l'edició de Girona es pot entrar molt més en els detalls diria que de gairebé tots els pobles i ciutats, cosa que fins avui s'ha portat a terme molt bé i no hi ha hagut ni una sola queixa. Crec que s'ha procurat que hi hagi equanimitat i que es tractin amb la mateixa mesura totes les candidatures, siguin de partits o grups d'electors. Amb tot, segons n'hem parlat amb el director Xevi Xirgo, a mesura que ens acostem a les eleccions, el tractament serà molt més intensiu, tant en l'edició nacional com en la gironina. Ben segur que no hi haurà prou pàgines per poder parlar de tot el que ens interessa. Al contrari d'unes eleccions generals, que bàsicament interessa què fan els partits, quin lloc ocupen, etc., a les municipals cada poble o ciutat és interessant per si mateixos. Hi haurà moltes entrevistes, ja sigui a candidats o gent que se'n tornen a casa i no oblidem que també hi ha eleccions autonòmiques en una gran part de les autonomies de l'Estat. Segons el projecte que he tingut a les mans, podem dir que la major part del diari de cada dia estarà dedicat a les eleccions, ja siguin municipals o autonòmiques. Com deia dies enrere, per al nostre diari les eleccions municipals són com la nostra festa major. Confiem que se'n farà un tractament al màxim de complet possible.
I un darrer apunt. La Carme de Girona
està enfadada perquè en el peu de foto de l'acte que es va fer a la Sagrada Família de Barcelona el dilluns passat dia 17 en el peu de foto de la plana 25 parlava dels reis, el cardenal i en Rajoy, que donaven el condol als familiars de les víctimes i no s'hi cita el president Mas, que també hi era. És veritat; hem d'escombrar cap a casa, carai.