Opinió

La columna

El perdó

Demanar perdó ens fa més valents, saber-lo concedir ens fa millors persones.

El perdó és l'acte de generositat suprema dels humans. Demanar-lo ens fa més valents, concedir-lo ens fa millors persones. El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha demanat públicament perdó per la desatenció institucional que han rebut sempre les víctimes del terrorisme etarra. Una desatenció manifestada amb massa silencis oficials i massa poc escalf cap a les víctimes de la violència i els seus familiars. És només una frase, però amb aquestes quatre paraules el lehendakari ha protagonitzat una acceleració moral que les víctimes potser no poden perdonar però almenys aplaudeixen.

El llarg camí del perdó –cal dir-ho des de la distància i el respecte dels qui mai hem viscut al País Basc– ha transitat per etapes molt complicades, alimentades per meritoris esforços pacificadors i alhora sovint torpedinades per nous atemptats que ara afortunadament formen part del passat. Etapes protagonitzades per gent colpejada per experiències terribles que no tenim dret a jutjar. Començant per l'exministre de Justícia espanyol, Enrique Múgica, quan va proclamar que “en contra de les declaracions convencionals que es fan en aquestes ocasions, jo vull dir ben clar als assassins del meu germà que ni perdono ni oblido”. Passant després per l'experiment emocional que ha consistit a encarar familiars de víctimes i botxins etarres penedits en unes trobades carregades d'intensitat i de catarsi. I acabant amb la publicació del llibre d'Iñaki Rekarte, l'etarra que, després d'haver deixat un dolorós rastre de sang i haver-lo pagat amb pena de presó, ara renega del seu passat i confessa que ni tan sols recorda el nom de les persones que va matar. “El més difícil és perdonar-se a un mateix”, es titula el llibre d'aquest home que va concedir la televisiva entrevista a Jordi Évole. Segons l'entrevistador, l'entrevista més difícil que mai ha fet, segurament perquè sabia que entre els espectadors hi hauria també moltes víctimes. Saber perdonar ens fa millors persones, sí. En el cas de Rekarte, saber-se perdonar a si mateix simplement el fa persona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia