Opinió

La columna

Votant

Els veïns feien cua per exercir el dret a decidir
el futur i per poder conservar el passat

Ahir, a prop del col·legi electoral del meu poble, al pati de l'antiga bòbila reconvertida en Museu de la Terrissa de Quart, es podia veure el forn gairebé acabat construït per una colla de voluntaris que també han reunit en un llibre quatre-cents mots locals vinculats a la l'activitat ceramista. Persones que hi han dedicat hores desinteressades, amb el mestratge i la tossuderia de la Catalunya gremial i artesana que sempre ha sabut treballar per conservar el patrimoni que defineix la nostra identitat. A l'altra banda de la façana principal del museu, els veïns de Quart feien cua per exercir el dret a decidir el futur i per poder reivindicar també el passat. Amb la mateixa tenacitat dels torners i enfornadors que del fang en fan eines ben útils per a la llar, amb el material sòlit i alhora trencadís dels càntirs i les olles. Ahir, a la cua electoral, tot esperant el torn per ficar el vot a l'urna, també es parlava del vot útil i de la unitat trencadissa. Les unitats –sobretot les polítiques– se solen
coure a foc lent però massa aviat queden inevitablement exposades al desgast i a la ruptura. Veurem quant de temps dura la vaixella del 27-S abans no es notin les primeres esquerdes, però el més important és que ahir, una vegada més, més enllà dels partits i dels candidats que festejaven els votants, va tornar a triomfar una societat civil que s'ha guanyat a pols el dret a escriure el seu destí. Milers de voluntaris van fer guàrdia als col·legis electorals vetllant per una jornada que era més essencial que mai que transcorregués en la més absoluta normalitat. Desgraciadament, ja és normal que els emissaris dels partits de la por compareguin a peu d'urna per intentar fer la punyeta amb les seves exigències absurdes. L'escut contra aquest penúltim intent de torpedinar la festa de la democràcia va tornar a ser la nostra gent. La que surt a les manifestacions, la que acut a votar, la que es lleva més d'hora perquè puguin votar els altres, la que s'apunta a les candidatures amb esperit de servei, la que és capaç de construir forns on es couran totes les vaixelles que ens calguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia