Daixonses i dallonses
L'hora dels adéus
2015 se'n va, queden quatre dies justos per afegir una ratlleta més a la llista d'anys que se'ns obre a la pantalla cada vegada que busquem una data per Internet. Són línies curtes, però cada una conté un món de fets i de vivències reduïdes a dades estadístiques. Del 2015 es dirà que va ser l'Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies Basades en la Llum. Va ser promogut per les Nacions Unides, però jo no n'he tingut clarícies fins ara que ja s'apaga la llum de l'Any de la Llum. En busco informació, entro a la web www.luz2015.es, veig l'efígie de la reina, que encapçala un comitè d'honor ple de prosàpia oficial, i no trobo enlloc ni una trista pestanya que expliqui res en el meu idioma. El català, com sempre, a les fosques.
Repasso les llums i les ombres de l'any i veig les lluminàries que han encès les il·lusions del país amb esclats de festa major però que en el transcurs dels mesos, els darrers sobretot, s'han anat apagant. 2015 s'esllangueix amb l'obaga d'uns parlamentaris i un govern incomprensiblement embarrancats. Any de la Llum? De quina? Hem anat tan enrere que encenem ciris a la Mare de Déu de Montserrat i a Sant Jordi perquè il·luminin els il·luminats amb la llum de la sensatesa. I perquè l'Any de la Llum sigui a temps de donar llum verda a una cosa que ja no se sap si és el procés o el rosari de l'aurora.
De la llum al llegum, perquè el 2016 serà l'Any Internacional del Llegum. Bravo! Les mongetes, les llenties, les faves, els cigrons són primera matèria alimentària... i lingüística! Mongeta tendra, bajoca o bajoqueta? O tavella? Mongeta seca o fesol? Llentia o llentilla? Pèsol o el simpàtic xítxero d'algunes àrees de Mallorca? Veça, pesolina o edro? Llobí o tramús? Cadascuna d'aquestes paraules és una mina de curiositats etimològiques i també de valors socials, però això són altres històries que no explicaré perquè aquí tanco el llum. Adéu, amics lectors.