A la tres
Anacronisme segregador
Les polítiques de promoció de la igualtat de gènere a Catalunya requereixen més de 7 milions d'euros, segons el pressupost del 2015 del govern. Hi ha programes d'ajut a les entitats que ho promouen, suport a les iniciatives de conscienciació i sensibilització, subvencions per col·laborar amb els ens locals, programes de prevenció i detecció de la violència masclista... Tots molt ben emprats i necessaris. Malgrat tot, avui mateix publiquem en aquest diari una desagradable pregunta d'un professor masclista en les proves per accedir a l'especialitat mèdica dels MIR.
El concert educatiu d'Ensenyament amb la quinzena d'escoles de l'Opus Dei a Catalunya que segreguen l'alumnat per sexes puja uns 30 milions d'euros. Aquests tradicionals ajuts que va començar a atorgar el govern de CiU, va mantenir el tripartit, i ara el Parlament debat si s'han de retirar són un evident anacronisme. Junts pel Sí han començat a canviar de parer pressionats per altres grups que, anys enrere, també avalaven. La majoria política contrària als concerts s'acabarà imposant, probablement, en aquesta legislatura.
Aquests concerts educatius contribueixen a generar més despesa addicional pública. Oferir una formació diferenciada als infants i joves en funció del seu sexe complica l'objectiu d'assolir la igualtat de gènere.
Ara fa pocs dies es va posar de manifest, durant el Dia de la Dona, que aquesta igualtat no es produeix encara en força àmbits socials i econòmics de la nostra societat. No sembla lògic que amb diners públics se subvencioni l'educació en uns valors que no siguin els de la igualtat. Si les famílies desitgen perpetuar aquesta anomalia, haurien de finançar-se-la. L'escola concertada catalana, i també la d'inspiració cristiana –malgrat els episodis execrables que coneixem relacionats amb els maristes–, han contribuït durant anys a fer una societat oberta, integradora i equitativa. Forma part del nostre ADN com a país i hauria de seguir sent-hi en la nova Catalunya que s'està dissenyant. Però l'escola que segrega per sexes no hi hauria de tenir lloc, i
menys emprant fons públics.