Opinió

Homo Sapiens

Un nyap al bell mig de l'Ebre

Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla

A Tortosa s'ha actuat tard i malament. El monument s'hauria d'haver tret a finals dels setanta, com es va fer arreu

er les circumstàncies d'abandonament i menysteniment que històricament han patit, és ben conegut que a les Terres de l'Ebre no els agrada que els esmenin gaire res des de la resta del país, sobretot quan es tracta de temes locals delicats com els correbous, l'aigua o el monument franquista situat al mig de riu que l'Ajuntament de Tortosa ha decidit ara de mantenir i reinterpretar després que així ho decidissin els veïns en una consulta popular feta ara fa una setmana.

El monument, un conjunt escultòric amb simbologia feixista inaugurat per Franco el 1964 per commemorar els 25 años de Paz i la victòria a la batalla de l'Ebre que va suposar el principi del final de la República, es mantindrà i reinterpretarà contradient la voluntat del Parlament de Catalunya que, a primers de març passat, va instar l'Ajuntament a retirar-lo. El consistori també incomplirà la llei de memòria històrica, segons la qual l'escultura s'ha de treure. Tortosa, doncs, anteposarà la voluntat dels veïns a la del conjunt del poble català i la consulta de fa una setmana li servirà d'excusa perfecta.

Però les coses no haurien de ser d'aquesta manera, perquè hi ha temes on l'autonomia local perd la seva força davant l'interès general del país. Encara recordo la manifestació d'aquest hivern a Amposta en contra del transvasament de l'Ebre i el lema que va convidar la resta de catalans a donar-hi suport. Natros pugem sempre, ara baixeu vatros. I molts vam baixar i vam cridar en contra del que és un clar atac al cor del país. Els mateixos que ara no entenem per què hem de tolerar que al mig del mateix riu que hem defensat s'hi mantingui un nyap feixista, amb un aligot i un soldat braç enlaire. M'imagino una escultura similar a Alemanya i, francament, no la sé veure per enlloc. Sí que m'imagino què faria el feixisme si governés i l'escultura fos un símbol democràtic.

El problema del monument de Tortosa és que s'hi ha actuat tard i malament. El monument s'hauria d'haver retirat a finals dels setanta, quan van entrar els nous ajuntaments democràtics, tal i com es va fer, en general, a la resta del país. Potser és que llavors, a Tortosa, com ara, no van voler.


P



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia