Tribuna
Normalitat en català
Encara no som un país normal, però cada dia ens hi acostem més. Amb l'arribada d'en Pep Guardiola, el Manchester City ha obert un compte de Twitter en català (@ManCityCatala): 3 de juliol a les 16.39: “Benvingut Pep, comença una nova era al Manchester City #itBegins.” Això potser no seria notícia si ja fóssim un estat independent, però encara toca explicar-ho perquè en el context actual la societat ho demana.
Vivim una època convulsa, amb una Espanya que no ens vol entendre i uns partits polítics més preocupats per guanyar terreny que no pas per regenerar el país. Mentrestant, Catalunya avança amb passes de gegant i exportem il·lusió. L'any passat, el Deutsche Bank va fer públic un informe en el qual analitzava la viabilitat econòmica d'algunes regions europees amb aspiracions sobiranistes, entre les quals Catalunya. L'informe conclou que una Catalunya independent no tan sols seria viable econòmicament, sinó molt més competitiva i rica en termes absoluts, i això la faria ser contribuent neta al sistema de solidaritat territorial de la Unió Europea.
I en el món de l'esport Catalunya és una excel·lent ambaixadora arreu del món: en motor, Marc Márquez, Laia Sanz; en natació, Mireia Belmonte; en curses de muntanya, Kílian Jornet, Núria Picas, i en futbol, el gran tècnic de Santpedor, Pep Guardiola, que ha guanyat un grapat de títols al llarg de la seva carrera, però sobretot prestigi, excel·lència i humilitat. Aquestes són les credencials, i en tenim més que no esmentarem per raons d'espai.
El Manchester City ha tingut, doncs, aquest detall amb el tècnic Guardiola, i en menys de 24 hores el compte en català ja ha superat els 10.000 seguidors, una mostra més de la vitalitat de la llengua catalana i sobretot del país per tenir veu pròpia directament a Europa.
L'equip anglès ha donat tota una lliçó als equips espanyols no tan sols amb aquesta obertura d'un compte Twitter en català sinó també amb el seu posicionament connotat pel procés que viu ara mateix Catalunya quan el 3 de juliol, el dia de la presentació, el club va penjar un vídeo amb 11 coses que s'han de saber del tècnic català. En aquest minitomb per la vida, el City recorda els inicis de Guardiola com a futbolista, els entrenadors que ha tingut, el seu ídol d'infantesa, la seva trajectòria com a entrenador i fins i tot que un dels seus avis era de l'Espanyol. Tot i això, en aquest vídeo s'omet qualsevol referència a Espanya i a la selecció espanyola, amb qui Guardiola va guanyar una medalla d'or olímpica el 1992 a Barcelona.
Potser encara no som un país “normal”, però ens il·lusiona la feina ben feta, ens agrada llevar-nos ben d'hora ben d'hora i ser absolutament imparables. ¿És només el Manchester City el nostre ambaixador a Europa o en tenim més? Si fem un tomb pel continent o pel món tindrem una resposta més que satisfactòria.