Opinió

LA GALERIA

Català, poc

En contra de la percepció que es pugui tenir, gairebé la meitat dels gironins no fa servir el català com a llengua habitual

Fa pocs dies, abans que Ciutadans tornés a posar sobre la taula la proposta de posar fi a la immersió lingüística a casa nostra per passar al trilingüisme, una persona comentava que el tema d'on es parla més o menys català “ja és molt conegut”. Però els comentaris apareguts arran de la proposta del partit d'Albert Ribera demostren que la realitat és molt diferent. Mentre uns insisteixen a denunciar la persecució del castellà a Catalunya, els altres no són, o som, prou conscients de quin és el vertader panorama de la nostra llengua. Fins i tot a les nostres comarques, on no val allò famós del Girona, rai! Com que torna a estar d'actualitat, ara pot ser un bon moment per fer un recordatori i una petita radiografia de l'estat del català. Per si algú tenia algun dubte, és la llengua habitual de només el 50% dels gironins. Exactament el 51,45%, segons les dades oficials més recents, bastant lluny del 74% de les Terres de l'Ebre, que és on es registren nivells més alts. O sigui que, en contra de la percepció que es pugui tenir, la meitat dels gironins no fa servir el català com a llengua habitual. Si ho extrapolem a tot Catalunya, només el fa servir com a llengua habitual un de cada tres catalans. És cert que més del 90% l'entén i prop del 80% el sap parlar, però de què serveix si després no es fa servir? Aquesta és la qüestió. Ampliar l'ús social del català continua sent una assignatura pendent, fins i tot a les comarques gironines. I això passa no solament per incorporar nous parlants, sinó també per evitar-ne la fuga. N'hi ha que es preocupen per la immersió lingüística a les escoles i potser no saben que mentre que a l'aula, i a casa, molts dels alumnes parlen en català, quan surten al pati o en el seu entorn d'amistats, la llengua passa a ser el castellà. Fins i tot quan són en teoria catalanoparlants. Ho són de moment, perquè és clar que si aquesta tendència continua, es convertiran en castellanoparlants i el català el reservaran per a la intimitat, i encara gràcies. No saben explicar per què ho fan, no saben per què abandonen la seva llengua materna pel castellà, però està clar que si passa vol dir que alguna cosa no rutlla. És indiscutible que la immersió ha augmentat el coneixement del català, però tampoc no ha estat la solució a tots els problemes de la nostra llengua ja que el seu ús social encara és lluny de ser l'òptim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia