Política

Parlon vol liderar el PSC però no exclou un pacte amb Iceta

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet anuncia que aspirarà a la primera secretaria del partit per renovar-lo a fons i tempera tensions garantint la “unitat” i augurant una possible “bicefàlia”

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha fet públic el que era un secret de domini públic: aspirarà a ser la primera secretària del PSC en les primàries que s'han de fer el 15 d'octubre. Ara bé, totes les cauteles i crides a “sumar” per la unitat que hi va posar fan pensar que queda per veure quina fórmula pactaran amb l'actual primer secretari, Miquel Iceta, per reconfigurar el partit. Parlon no va descartar acabar fent una “candidatura conjunta” ni tampoc acordar una “bicefàlia” al capdavant dels socialistes, una possibilitat que va insinuar que estaven estudiant.

L'ara viceprimera secretària del PSC va prometre “renovar el projecte socialista”, fer-ne una “refundació col·lectiva” per “tornar a ser decisius en la política catalana”. Per això va assegurar que cal transformar l'estructura del partit i fer-la “més transparent i oberta”, amb més presència de la força municipal que encara manté el PSC. Parlon és una de les poques alcaldesses socialistes de ciutats grans que conserva la majoria absoluta. Una part d'aquest teixit municipal l'acompanyava ahir en la roda de premsa en què va oficialitzar la seva disposició a liderar el partit, al jardí Ernest Lluch de la seva ciutat, un nom –com es va encarregar de subratllar–, “emblemàtic per al “catalanisme polític”.

Parlon va pregonar la necessitat de “reconnectar amb la societat” i va garantir que les primàries i el congrés de l'octubre seran de “suma i integració”, i va qualificar la figura d'Iceta d'“imprescindible”, malgrat remarcar que no ha de ser un “procés congressual” que faci “equilibris de càrrecs”. Va semblar temperar així pesos pesants del partit (l'ala indemne del Baix Llobregat), com ara Antonio Balmón (Cornellà) i Núria Marín (l'Hospitalet).

En l'ideari polític, Parlon, que fa set anys que és alcaldessa de Santa Coloma i pensa compaginar els dos càrrecs si és primera secretària, tampoc no va donar cap ensurt al sector més dur dels socialistes. Ella, que en algunes ocasions havia defensat el dret a decidir, va precisar que aquest concepte havia estat “instrumentalitzat” per l'independentisme i s'hi havia assimilat. I va apostar per “una reforma constitucional federalitzant”, bo i revifant “l'esperit del 1978”, com a alternativa a “l'immobilisme” del PP i a “la ruptura” dels sobiranistes. Fins i tot amb la “via canadenca” (un referèndum d'independència acordat en cas que fracassés la reforma constitucional) va mostrar una certa tebior. La va admetre com una possibilitat que es podria arribar a estudiar, cosa que, segons va recordar, haurà de decidir la militància. I, en tot cas, va recalcar que el congrés del novembre ha de debatre la reforma federal.

Fa un parell d'anys, Parlon va estar molt a prop d'assumir el timó del PSC. Va ser quan Pere Navarro va renunciar al càrrec, davant la marxa de sobiranistes i la pèrdua de confiança d'alguns barons. La situació tumultuosa i la falta d'unes complicitats que ara sí que sembla tenir van induir-la a no fer el pas: “Érem a les portes d'unes municipals, calia un procés de transició; ara el partit s'ha estabilitzat.” Aleshores, Iceta va assumir el paper de bot salvavides. Ara Parlon li allarga la mà: “De moment, presento candidatura perquè vull liderar el partit, però des de la unitat; tant si anem junts com si no, serà un lideratge compartit.”

Segons fonts properes a Iceta consultades per Efe, l'actual primer secretari està disposat al pacte amb Parlon, amb qui preveu continuar negociant, però que no es pronunciarà fins passada la Diada. Iceta és partidari d'evitar primàries i considera que la solució es podria basar en una bicefàlia similar a això: Parlon, amb les regnes del partit i de candidata a la Generalitat; i ell, de primer secretari. Parlon té al cap un canvi d'estructura, amb una figura d'un coordinador general i un president, com altres formacions catalanes. El termini per presentar precandidatures a primàries estarà obert entre el 19 i el 21 de setembre.

LES FRASES

Hem de reconnectar amb la societat, enfortir el partit i tornar a ser protagonistes en la política catalana
Cal reconfigurar l'estructura, que sigui més plural, oberta i transparent en les seves maneres de funcionar
Podem anar separats o junts [amb Iceta] però amb la voluntat de sumar
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma de gramenet

Suports metropolitans, territorials i joves

En l'anunci de la seva intenció de liderar el PSC, Núria Parlon va mostrar una part dels suports explícits que ja té. És el cas de les alcaldesses de Sant Boi de Llobregat (Lluïsa Moret), Gavà (Raquel Sànchez) i Rubí (Ana María Martínez) o dels alcaldes de Terrassa (Jordi Ballart), Parets del Vallès (Sergi Mingote) i Palafrugell (Juli Fernàndez). Va aconseguir, així, una imatge d'arrencada de les primàries de certa fortalesa, que presumiblement serà significativa amb vista a possibles pactes. Després, van facilitar una llista amb 119 suports de dirigents i càrrecs del partit, pertanyents, en bona part, al món municipal. N'hi ha de metropolitans, d'altres de territorials i força gent jove. Entre els destacats, hi ha l'alcalde de Sant Joan Despí (Antonio Poveda), el d'Esparreguera (Eduard Rivas), el de Pineda de Mar (Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya), regidors de Tarragona, Reus, Montgat, Vilafranca del Penedès i Figueres o el segon tinent d'alcalde de Lleida (Félix Larrosa). També hi figuren Germán Rodríguez (exdiputat al Congrés, proper a Carme Chacón) i dos diputats al Parlament (Alícia Romero i Raúl Moreno). Sobre la posició de pesos pesants, va insinuar que alguns preferien no mostrar públicament el seu suport, tot i ser-li propers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.