La CUP rep el 80% dels vots de la consulta de Monistrol
La participació va ser del 37%, molt per sota de la que hi va haver en les eleccions municipals del 2015, que va ser del 77,5%
Van votar 181 persones, de les quals 146 ho van fer a favor de la CUP
Monistrol de Calders va celebrar ahir la seva consulta popular més polèmica amb una participació del 37% del padró municipal. En concret, es van escrutar 181 vots, el 80% dels quals van ser favorables a la CUP (146), mentre que 9 van ser a favor de l'opció de govern de CDC amb MDI –grup vinculat a ERC– i els 23 vots restants van escollir l'opció “Altres”.
Ramon Vancells, exalcalde de Monistrol i cap de llista de la CUP, es va mostrar satisfet de la participació del 37%, ja que segons va afirmar a aquest diari minuts després de conèixer els resultats “és superior a la del 9-N (30,7%) i demostra que hem mantingut el suport de la gent”.
Tot i la valoració positiva inicial que feien Vancells i el seu partit, el percentatge de participació de la consulta està molt per sota del que hi sol haver a Monistrol per les eleccions municipals: en les del 2015 va ser del 77,5% i en les del 2011, del 83,09%. La consulta era oberta a tots els habitants del municipi majors de 18 anys que presentessin el certificat d'empadronament –el poble té 569 persones censades– o el DNI amb una adreça física de Monistrol, fet que incrementava el nombre d'electors que podien participar-hi.
Vancells va assegurar que la formació faria una valoració a fons dels resultats durant aquesta setmana, però va avançar que la CUP interpretava favorablement els resultats, ja que significaven un total de 169 vots (146 a favor de la CUP i els 23 d'“Altres”) “en contra de la moció de censura de CDC i ERC”. L'exalcalde va estar present durant la jornada d'ahir a la placeta de davant l'ajuntament, on hi havia l'única mesa electoral del poble, i va lamentar que la consulta s'hagués fet “en precari, sense el suport de les institucions, perquè això implica un major esforç dels ciutadans i disminueix la participació”. “Una consulta popular on es demana què vol la gent sempre és un avenç democràtic”, va defensar Vancells.
Votació festiva
La consulta es va desenvolupar en un ambient festiu i familiar.
Un dels veïns que van votar en la consulta, Sebastià Argelaguer, va criticar que “els polítics s'omplen la boca defensant el dret a decidir però després es fan enrere quan veuen que els perilla el poder”. Francesc Comas, un altre dels votants, va dir que la moció de censura s'havia produït perquè CDC i MDI es queixaven que la gent del poble “sabia més coses que ells”. “La CUP va obrir les portes a la col·laboració quan va agafar l'alcaldia, però ells van decidir quedar-ne al marge”, hi va afegir Comas.