Política

Puigdemont: “Catalunya està indefensa jurídicament”

Troba “inadmissible” l'actuació de la fiscalia contra Forcadell

El president avisa de la “persecució judicial” i la invasió legislativa “constant” d'un TC “a les ordres del govern espanyol” a la prestigiosa Sciences Po

D'Europa vindrà la resposta al conflicte, i a Europa l'ha anat a buscar Carles Puigdemont, en concret al que probablement sigui l'estat més hostil al procés independentista, el francès. A la prestigiosa Sciences Po de París, la grande école d'estudis polítics més important de França, el president de la Generalitat va denunciar ahir que “Catalunya està indefensa jurídicament”. I va posar com a exemple d'ahir mateix l'actuació “inadmissible i contrària a la voluntat democràtica dels catalans” de la fiscalia general de l'Estat, que prepara una querella per suposats delictes de prevaricació i desobediència contra Carme Forcadell [més informació a la plana 8]. Era ahir l'últim episodi de la pressió judicial dels tribunals de l'Estat espanyol contra el procés d'independència, els partits que hi donen suport i els dirigents polítics que n'estan al capdavant, però va servir a Puigdemont per exposar la indefensió catalana davant d'aquesta ofensiva.

Davant d'uns 250 estudiants, Puigdemont va lamentar la “persecució judicial” que pateixen els dirigents independentistes i la “invasió legislativa constant” que du a terme un Tribunal Constitucional “a les ordres del govern espanyol”, de fet “presidit per un exmilitant del PP”, i que “vulnera la més elemental separació de poders”. La conferència Quin futur per Catalunya a Europa? de Puigdemont va coincidir amb l'encàrrec que Consuelo Madrigal, la fiscal general de l'Estat, ha fet a José María Romero de Tejada: presentar una querella contra la presidenta del Parlament, pels mateixos delictes de què s'acusa també l'expresident Mas i les exconselleres Ortega i Rigau, per haver permès la votació per tirar endavant el full de ruta de la desconnexió.

“Té justificació perseguir per la via penal qui simplement vol promoure la democràcia? És un delicte posar les urnes perquè la gent voti? Utilitzar la fiscalia i l'aparell de l'Estat contra els que defensen donar la veu als ciutadans és propi d'una democràcia?”, es va preguntar Puigdemont, en referència als imputats pel 9-N.

Aquest viatge a París havia de ser el primer a l'estranger del president, abans dels de Brussel·les, Londres i Porto, el març passat, però el va haver de suspendre per l'accident d'autocar de Freginals, en què van perdre la vida 13 joves estudiants d'Erasmus. Puigdemont aprofitarà per mantenir contactes empresarials, polítics i amb mitjans de comunicació (ahir, per exemple, va ser entrevistat per la cadena de televisió France24) a la capital francesa.

“Estem convençuts que la resposta a aquest conflicte polític no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d'Europa, per la incompareixença de l'Estat espanyol”, va argumentar. Als alumnes de Sciences Po els va assegurar que “aquest no és un procés que va de nacionalisme, sinó d'aprofundiment democràtic”. “Quan el referèndum el reclama àmpliament i de forma constant un parlament per resoldre un conflicte concret, és un instrument adequat”, va esgrimir Puigdemont, que es va haver de defensar de les crítiques d'alguns estudiants espanyols, que van arribar a qualificar de “cop d'estat” el procés sobiranista, en el torn de preguntes al convidat.

Puigdemont va descartar “cap altre escenari que no sigui” una Catalunya independent “dins el marc de la Unió Europea”. “Els catalans som i serem europeus, Europa és la nostra família política, una llar on ens sentim còmodes i amb qui compartim referents, valors i principis”, va explicar.

La independència “és una aspiració legítima, com ho ha estat la de molts altres països que han esdevingut independents les darreres dècades”, va insistir Puigdemont. “Cap d'ells, per cert, s'ha volgut fer enrere i ara volem la nostra oportunitat”, tirant endavant un full de ruta “amb exemplaritat, democràcia, pacíficament, amb civisme i respecte, no com un problema, sinó com una oportunitat”.

Tot i la conflictivitat, Puigdemont va deixar clar ahir a París: “Nosaltres mai renunciarem al diàleg, mai ens aixecarem de la taula de negociació.” Amb aquestes paraules, va reiterar l'oferta de diàleg que va fer fa pocs dies a Madrid, quan davant de diversos ambaixadors va voler exposar l'esforç català per a l'entesa. “Però l'única resposta que rebem de l'Estat és un no”, va recordar també, ahir, als parisencs.

El procés català no va de nacionalisme, sinó d'aprofundiment democràtic

LES FRASES DE CARLES PUIGDEMONT

250
persones van gairebé omplir l'auditori de la Sciences Po de París per escoltar el president.

LES XIFRES

80
per cent de catalans estan a favor del dret a decidir, va recordar ahir Puigdemont en la seva conferència.
La resposta a aquest conflicte no vindrà de Madrid, sinó d'Europa per incompareixença de l'Estat espanyol
No hi ha cap problema jurídic. És sobretot un problema de voluntat política


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.