Política

judicialització del procés

L'Estat ara vol inhabilitar la Mesa del Parlament

El TC notificarà demà als quatre membres sobiranistes de la Mesa que inicia contra ells un procés com el de Forcadell per haver incomplert una de les seves sentències

La mesura podria deixar l'òrgan parlamentari en mans de C's

L'Estat intensifica el setge sobre la sobirania del Parlament. Ara ha decidit fer un pas més en els processos judicials oberts contra les accions polítiques de l'independentisme. Aquest pas més podria comportar la inhabilitació dels membres sobiranistes de la Mesa del Parlament (Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot) i que aquest òrgan quedés en mans de Ciutadans. Segons va revelar ahir La Vanguardia i van confirmar, després, fonts parlamentàries, l'Advocacia de l'Estat ha sol·licitat per als quatre membres sobiranistes de la Mesa la instrucció del mateix procediment que va començar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pel mateix motiu: haver permès el debat sobre les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent tot i l'avís del Tribunal Constitucional de no fer-ho.

Si tot just divendres passat Forcadell va haver d'anar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la causa oberta contra ella, ara es podrien trobar en una tessitura similar Lluís Coromines (el vicepresident primer de la Mesa, del PDeCAT per Junts pel Sí), Anna Simó (la secretària primera, d'ERC per Junts pel Sí), Joan Josep Nuet (EUiA, Catalunya Sí que es Pot) i Ramona Barrufet (PDeCAT, Junts pel Sí).

L'Advocacia de l'Estat ha demanat la inhabilitació d'aquests quatre càrrecs per un presumpte delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per haver permès aquest debat parlamentari, així com l'aprovació d'una resolució que aposta per celebrar un referèndum d'autodeterminació.

La notificació, demà

El TC notificarà demà als representants de JxSí i CSQP a la Mesa que, a petició de l'Advocacia de l'Estat, ha iniciat un “incident d'execució” contra ells per haver incomplert una de les seves sentències. El procediment jurisdiccional continuarà per la mateixa via que ha seguit el de Forcadell per presumpta desobediència al TC per acabar escatint les seves “responsabilitats penals”.

A partir de demà, els membres de la Mesa del Parlament tindran 20 dies per presentar les al·legacions al TC. Si no fossin acceptades, s'obriria la via penal en els mateixos termes que s'han seguit contra Forcadell.

Si finalment s'apreciés infracció tant en l'actuació de la presidenta de la cambra com en la dels quatre membres sobiranistes de la Mesa i se'ls inhabilités per al càrrec, l'òrgan que s'encarrega de l'ordenació del funcionament de la cambra podria fer un capgirell inèdit des de la represa de la democràcia. Fins a la constitució d'una nova Mesa, de manera transitòria, aquest òrgan quedaria en mans de C's i del PSC, els altres dos partits que hi tenen representació –un cadascun–. En cas que les coses anessin per aquesta via, l'encarregat d'ocupar la presidència de la cambra seria José María Espejo-Saavedra, de C's.

Reaccions de suport

La notícia va inundar les xarxes socials de mostres de suport als quatre afectats. El fet que es conegués el dia de la Marató va fer que la majoria de líders polítics preferissin centrar-se en la celebració d'aquesta jornada solidària i que hi hagués poques valoracions públiques. No obstant això, sí que es va manifestar, a través d'una piulada a Twitter, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, que va ironitzar sobre el diàleg “a cops de martell i querelles” proposat per Madrid. En una línia similar, la diputada de la CUP Mireia Boya va afirmar que “la inviolabilitat parlamentària està per sobre dels desitjos de diàleg de l'Advocacia de l'Estat”.

El diputat de CSQP Lluís Rabell va recordar que avui el seu grup acompanyarà Nuet, “inequívocament sobiranista i d'esquerres” –va destacar–, a declarar en la causa contra Forcadell. Marc Sanglas (diputat de JxSí per ERC) va expressar el suport als sobiranistes de la Mesa del Parlament i va proclamar que “cap tribunal podrà impedir que un poble sigui allò que vol ser”. “Els càrrecs electes no els ha posat un tribunal ni els traurà un tribunal”, va assenyalar a través de Twitter Eduardo Reyes (independent de JxSí).

D'altra banda, abans de conèixer aquesta notícia, el nou portaveu del grup parlamentari del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, va lamentar “el desprestigi de les institucions catalanes” que considera que ha provocat el procés independentista. “Al final resultarà que si finalment es produeix una inhabilitació [referint-se a Forcadell], el descrèdit del Parlament l'haurà acabat provocant algú que constantment ha donat a entendre que aquest Parlament era sobirà”, va adduir en una entrevista a Efe, afirmant, d'aquesta manera, que no reconeix sobirania a la cambra.

LES FRASES

Diàleg a cops de martell i querelles. No hi arribaran a temps. Democràticament votarem i marxarem
Jordi Turull
President del grup parlamentari de junts pel sí
La inviolabilitat parlamentària està per sobre dels desitjos de diàleg de l'Advocacia de l'Estat
Mireia Boya
Diputada de la CUP

“Alteració de la vida parlamentària”

El grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) ha presentat una esmena a una proposta de resolució de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per al ple d'aquesta setmana. CSQP suggereix denunciar la “greu alteració de la vida parlamentària” causada pel procés judicial contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

JxSí i la CUP han registrat una proposta de resolució en “defensa de la llibertat d'expressió i del dret d'iniciativa dels diputats ”, en suport de Forcadell. El text subratlla que la imputació de Forcadell “vulnera de manera flagrant la inviolabilitat parlamentària” i alerta que la “criminalització de l'activitat parlamentària” representa un “greu risc per a la democràcia”.

L'esmena presentada per CSQP estableix que la “imputació penal” a Forcadell “suposa una greu alteració de la vida parlamentària” i un fet “sense precedents” a la Unió Europea que “qüestiona el principi d'inviolabilitat que empara l'actuació dels membres del Parlament”.

El text de la confluència “rebutja els intents de judicialitzar conflictes de naturalesa política” que “només poden trobar solució” política a través de la negociació. A més, es reafirma en “la defensa del dret dels diputats” a “debatre, defensar les seves posicions i emetre el seu vot sobre totes aquelles qüestions que els siguin sotmeses”, sense cap “altre límit que les normes democràtiques”.

El PDeCAT i el PNB volen derogar la reforma del TC

El PDeCAT i el PNB porten demà al Congrés unes iniciatives per derogar la reforma exprés de la llei orgànica del Tribunal Constitucional (TC), que el PP va aprovar en solitari el 2015. Aquesta reforma, pensada per frenar el procés independentista, permet suspendre temporalment de les seves funcions les autoritats que incompleixin les sentències de l'alt tribunal. Això es podria aplicar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres sobiranistes de la Mesa.

En l'exposició de motius de la proposta, que recull Europa Press, el grup parlamentari que lidera Francesc Homs planteja que és “pràcticament una reforma encoberta de la Constitució”. Així, subratlla que la norma dóna potestat al TC per suspendre de les seves funcions i “durant el temps que faci falta” càrrecs “elegits democràticament pels ciutadans”, una mesura que fins i tot pot abastar el president del govern espanyol, quan la carta magna només preveu que sigui destituït després d'unes eleccions estatals, per pèrdua de confiança parlamentària o per dimissió o mort. “Se cedeixen al TC potestats d'una càrrega política impressionant, la qual cosa resulta inadmissible, i més quan la politització del TC és tan notable”, addueix el text del PDeCAT.

El secretari polític de Podem i diputat al Congrés, Íñigo Errejón, que ahir era a Barcelona per presentar la seva campanya per al partit, va assegurar que Podem hi votarà a favor, perquè aquella reforma va ser una “involució democràtica”. “El PP vol convertir el TC en un tribunal a la carta que amenaci el que voten els Parlaments elegits pels ciutadans”, va recalcar. El líder de Podem, Pablo Iglesias, en canvi, no es va mullar, tot i assenyalar que són més necessaris els canvis constitucionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.