Com una taca d'oli

Al voltant de cent vint mil gironins podran votar en cinquanta municipis el 13-D si volen la independència de Catalunya

En almenys cinquanta pobles de les comarques gironines, els seus ciutadans podran votar el proper 13 de desembre si estan d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea. El llistat encara no és definitiu i pot tenir força més incorporacions i fins i tot alguna baixa, a causa de la complexitat que requereix l'organització. Les ciutats més importants pel que fa al nombre de possibles votants són Roses i Banyoles, que entre totes dues n'apleguen més de trenta mil. El poble més petit que farà la consulta és Palau de Santa Eulàlia, on aproximadament un centenar de persones tindran dret de vot.

Per comarques, el Pla de l'Estany és la més activa, ja que tots onze municipis faran consulta. A la Garrotxa, són dotze les consultes; a l'Alt Empordà, set; al Gironès, set; a la Selva, quatre; al Ripollès, quatre; al Baix Empordà, tres, i a la Cerdanya gironina, dos més.

Eix democràtic

Els organitzadors de les consultes tenen clar que no volen que es repeteixi el que va passar a Arenys de Munt, on pràcticament tothom que va anar a votar ho va fer per la independència (només hi va haver 61 vots negatius). Precisament per això destaquen que es tracta d'una consulta «sobre» la independència i no «per a» la independència, com es va anomenar a Arenys. En els cartells de campanya per donar a conèixer les consultes els lemes van en aquest sentit. En un es pot llegir 13-D Consulta sobre la Independència, Vota!, en un altre el lema és 13-D Consulta sobre la Independència, que no decideixin per tu, Vota!, i en l'altre s'hi llegeix 13-D Consulta sobre la Independència, Independència? Tu decideixes! Vota!.

L'eix sobre el qual volen que pivoti tot el procés no és la independència, sinó el dret democràtic a decidir. És per això que una de les tasques que es duen a terme és intentar trobar la col·laboració o acceptació de sectors que en principi no tenen com a objectiu o voluntat la independència de Catalunya, però que sí que accepten que els catalans tenen dret de decidir lliurement i democràticament el seu futur. La tasca logística més complicada i en la qual encara s'està treballant en la majoria dels municipis és la recerca de locals adients per poder dur a terme les votacions. La majoria encara estan en procés de cerca, i les possibilitats són locals municipals, d'entitats o de particulars.

Observadors estrangers

Les consultes compliran amb un protocol que assegurarà la fiabilitat i seguretat que requereix qualsevol procés democràtic per poder ser homologat per observadors internacionals. Per votar caldrà presentar el DNI que demostri que es viu allà on es vol votar o també un certificat d'empadronament. La demanda dels organitzadors per tal que vinguin observadors internacionals ja ha rebut les primeres respostes positives. L'eurodiputada Frieda Breopels, del partit Nieuw-Vlaamse Aliantie (N-VA) de Flandes, ha confirmat a la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència que el seu partit enviarà un bon nombre de càrrecs institucionals a participar com a observadors internacionals el 13 de desembre. També Corsica Libera i Indipendentzia Repubrica de Sardigna han confirmat que hi enviaran representants, mentre que Sinn Féin i l'Aliança Lliure Europea hi han donat suport i estudiaran si hi envien membres. Aquests observadors es distribuiran per totes les comarques on es voti.

Les ciutats grans, l'any vinent

Girona, Figueres, Blanes i Salt són quatre de les cinc grans ciutat gironines que ja han anunciat que faran la consulta a principi de l'any vinent, segurament cap a la primavera. A Lloret, hi ha hagut algun petit moviment per intentar tirar endavant una plataforma que endegui el procés però tot està encara molt a les beceroles i, per les característiques de la ciutat és una tasca complicada.

Girona Decideix ja va anunciar que la intenció era celebrar la consulta a l'abril, coincidint possiblement amb Manresa. A Figueres, on ja s'ha constituït la plataforma. al principi s'havia parlat del 28 de febrer, però també la podrien fer coincidir amb la de Girona, tot i que no hi ha res en ferm. A Salt, també s'han mostrat partidaris de fer coincidir la consulta amb la de Girona. Altres poblacions que faran al consulta el 2010 són Palafrugell, Castelló d'Empúries, l'Escala, la Bisbal i Palamós, que en principi parlen de final de febrer. Agullana, Breda, Caldes, Fornells, Hostalric, Vidreres, Vilobí, Palau-sator, Llançà, Peralada, Sant Pere Pescador, Vilabertran, Vilamaniscle, la Vall d'en Bas i les Preses també estan entre els municipis que ja tenen la consulta decidida per a principi de l'any vinent. Aquesta llista s'ampliarà en les properes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.