Hammond manté l'austeritat en el pressupost del ‘Brexit'
El ministre de Finances anuncia una pujada d'impostos per als autònoms i trenca una promesa electoral ‘tory'
L'oposició laborista critica la poca despesa social i que no se solucioni la crisi sanitària
El ministre de Finances britànic, Philip Hammond, va presentar ahir al Parlament el pressupost anual de l'Estat, el primer del Brexit, amb una prolongació de les polítiques d'austeritat per vuitè any consecutiu (per poder contenir el deute actual estimat del 88,6% del PIB i sense perspectives de baixar fins al 2022) i una pujada dels impostos als autònoms del 2%. Aquesta mesura trenca una promesa inclosa en el manifest electoral tory. A més, reduirà els impostos a les empreses fins al 17% d'aquí al 2020.
Hammond també va anunciar que separaria 70.000 milions de lliures en els pròxims cinc anys per qualsevol contratemps provocat pel Brexit, tot i que, durant la seva intervenció en el Parlament, en cap moment va fer referència a la sortida de la Unió Europea (UE), conscient de les divergències que causa dins del seu partit. Es tracta d'un pressupost molt conservador que fa honor a la fama de prudent de Hammond.
El ministre, que va fer campanya contra el Brexit en el referèndum, va revisar a l'alça el creixement previst per aquest any de l'1,4 al 2% i va dir que aquest any demanaria menys diner prestat del que s'esperava i que l'economia britànica era la segona més forta del G8 després l'Alemanya. “Ens embarquem cap a un futur millor amb confiança en la nostra fortalesa i fermesa en la nostra determinació per crear un Regne Unit més fort, més just i més global”, va declarar.
El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va fer una dura crítica a Hammond i al govern conservador i va dir que els 2.000 milions de lliures que destinarà a ajut social els pròxims tres anys “és massa poc i arriba massa tard” i només “tapa una part molt petita del dany” causat per les retallades de 4.600 milions de lliures en ajut social que va fer el govern de coalició conservador i liberaldemòcrates el 2010. “L'ajut social es troba en estat d'emergència i necessita 2.000 milions cada any per omplir els forats i no quedarà cobert”, va denunciar Corbyn. I hi va afegir: “Més d'un milió de persones grans estan desesperades per aconseguir ajut social.”
També va culpar el govern de la crisi de la sanitat pública i va dir que la partida extra que hi destinarà el govern no és suficient. Hammond va anunciar una despesa extra de 100 milions als serveis d'emergència, col·lapsats des de fa temps. L'Associació de Metges afirma que la sanitat pública necessita 10.000 milions extra. Corbyn va criticar també el fet que Hammond separés 70.000 milions els pròxims cinc anys “per aquells que menys ho necessiten”, és a dir, les empreses i els rics, quan hi ha tanta gent necessitada.
LA XIFRA
May destitueix un lord rebel
Theresa May va destituir ahir Lord Heseltine dels cinc càrrecs d'assessorament que ocupava en el govern després que dimarts, en la votació en la cambra alta, donés suport a l'esmena que obliga la primera ministra a consultar al Parlament abans de decidir el pacte final amb la UE. L'esmena endarrereix els plans per activar el Brexit. “La primera ministre tenia la potestat de fer-me fora i ho accepto, em sento molt decebut perquè considero que he fet una gran feina els últims sis anys, però hi ha afers que van més enllà dels partits polítics”, va lamentar Heseltine, que va fer campanya per continuar a la UE. Michael Heseltine, de 83 anys, és una figura prominent dins del Partit Conservador. Diputat des del 1966, va ser membre del gabinet de Thatcher i viceprimer ministre amb John Major. Heseltine va competir amb Thatcher a les primàries del partit i va causar la dimissió de la Dama de Ferro el 1990.