Política

Memòria històrica

Els carrers franquistes tornen a Alacant

L'Ajuntament havia convidat formalment a Rajoy i a la presidenta del PP valencià a la restitució dels noms dels vials

L'equip de govern en l'Ajuntament d'Alacant ha procedit aquest divendres a reposar la placa que dóna nom a la plaça de la “División Azul”, la primera de les 46 carrers o places afectades per la interlocutòria judicial que obliga a la reposició dels noms franquistes en els carrers, per un recurs contenciós-administratiu interposat pel PP contra la decisió de la junta de govern de modificar la llista de carrers en aplicació de la llei de Memòria Històrica.

A l'acte de canvi, en la fins hui plaça De la Igualtat, han acudit mig centenar de persones que han rebutjat la instal·lació. Solament han assistit càrrecs polítics locals d'Esquerra Unida i diputats de Compromís com Mireia Mollà, Gerard Fullana i José Manuel Penalva.

El consistori compleix l'ordre del jutjat del contenciós-administratiu número quatre d'Alacant que va acceptar la mesura cautelar proposta pel grup municipal del PP en l'Ajuntament contra la decisió de la junta de govern local de canviar de nom als carrers amb denominacions franquistes. En l'acte s'indica que el consistori alacantí malgrat tenir coneixement no solament que hi havia un recurs sinó a més de l'obertura de la corresponent peça de mesura cautelar, va procedir “de manera precipitada i immotivada, atès que no concorrien raons d'urgència” a la realització de l'acte administratiu impugnat –el canvi de noms– per la qual cosa el jutjat ordena la restitució de les plaques retirades i la paralització dels canvis previstos.

L'edil de Memòria Històrica, Maria José Espuch, ha dit sentir “vergonya” i ha advertit que vol plaques “demòcrates i feministes” i que “defensen les llibertats i la democràcia”. Espuch s'ha pronunciat així, en declaracions als mitjans, després que un funcionari haja retirat la placa “De la Igualtat” i haja reposat la de “División Azul”. A més, la plaça se situa en el centre del barri de José Antonio, que havia sigut modificat pel de Miguel Hernández.

Suport a l'edil del PP

“Volem portar la dignitat als carrers”, ha agregat la regidora de Compromís per Alacant que ha recordat que s'ha convidat “formalment” al president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, i a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, “perquè vinguen i facen ells els honors i aplaudisquen al senyor Luis Barcala –portaveu del PP en l'Ajuntament–, que és l'única cosa que ha sabut fer en dos anys d'oposició”. “Açò és l'única cosa que ha aconseguit fer, temporalment canviar i retornar a la llista de carrers alacantina els noms franquistes”, ha seguit l'edil que ha atribuït als populars que s'haja “obligat a això”. “Acatem, però no és plat de bon gust per a cap demòcrata”, ha advertit.

A més, ha al·legat que les dones alacantines havien “guanyat espai” amb la plaça De la Igualtat però “gràcies al PP alacantí i als seus còmplices del govern espanyol i de les Corts Valencianes, tornem al NODO i al blanc i negre”. Per açò, ha esperat que es resolga “el fons de l'assumpte” per a reposar les plaques democràtiques.

Sobre el fet que algunes plaques franquistes retirades estaven en mal estat –a Alacant són de ceràmica–, Espuch ha assenyalat que no s'ordenarà fer-ne noves i es col·locaran “les que estan”. I ha precisat que es tardarà “el que tarden els tècnics”.

Acatar la llei

Per la seua banda, des d'Esquerra Unida, el seu coordinador local, José Antonio Fernández Cabell, ha recalcat que el partit està en contra de la reposició de la llista de carrers “feixista” i ha recordat que la llei “està per a complir-la”. “Però també estem en contra de l'actitud timorata d'un alcalde –el socialista Gabriel Echávarri–, que signa un decret –de reposició–, quan es podria haver esperat que el TSJ valencià aclarira el que calia fer”, ha comentat.

Quant als veïns, el president de l'Associació de Veïns, Lisardo Gabarre, ha demanat que es canvien les plaques, però que açò porte aparellat un canvi en el conjunt del barri. “No entenc per què Luis Barcala posa una denúncia quan en 20 anys de govern del PP no ha vingut i no ha canviat la imatge. Ens és igual el nom, un canvi d'actitud”, ha raonat. Per al pròxim 17 de març està previst el canvi de carrer Clara Zetkin a Jaime Niñoles; carrer Miquel Grau a García Morato el 24 de març i plaça de les 27 Constituents per Adolfo Muñoz Alonso el 31 de març



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia