Lluís Medir deixa dimecres l'alcaldia de Palafrugell després de catorze anys i mig
Sergi Sabrià (ERC) serà el nou alcalde i Núria Rivas, la nova líder d'Entesa
El ple de la renúncia de Lluís Medir com a alcalde de Palafrugell, que serà extraordinari, tindrà lloc dimecres a les 7 de la tarda. Posteriorment, com a darrer punt de l'ordre del dia, renunciarà també a la seva condició de regidor i deixarà de ser membre del consistori palafrugellenc.
La doble renúncia l'ha feta per poder tenir la possibilitat de votar i elegir el nou alcalde de la vila, que serà el republicà Sergi Sabrià, tal com està acordat en el pacte entre les tres formacions que formen actualment el govern palafrugellenc: Entesa, ERC i CiU.
Després del ple, al qual s'ha previst que hi assisteixin algunes personalitats del món polític, Medir deixarà enrere els seus 14 anys i mig d'alcalde, i 4 més de regidor a l'oposició durant el primer mandat democràtic.
Medir, que era el cap de llista del PSUC, va accedir a l'alcaldia de Palafrugell en el segon mandat democràtic, el 1983, gràcies a un pacte amb el PSC. Quatre anys més tard, Medir va repetir l'alcaldia en fer una llista amb els socialistes. Però el 1991, quan ja estava anunciat que tornava a encapçalar la llista del PSC, Medir va renunciar-hi. No va ser fins a les eleccions del 2003, amb una agrupació d'electors, que es va tornar a presentar i va tornar a imposar-se, tancant els tres mandats convergents. Medir va pactar amb el PSC.
El 2007, quan semblava que es repetiria el pacte amb el PSC, sense tenir l'alcaldia o restant a l'oposició, Medir va pactar amb ERC i CiU i va tornar a ocupar-la fins a aquest dimecres. Amb la seva marxa, es tramitarà la petició del nou regidor que haurà de substituir Medir dins el consistori, que serà Joan Aliu, que ja va ser-hi durant el mandat anterior.
«Es fa el relleu generacional»
Un de cada cinc pobles
El Baix Empordà ha estat la comarca de la demarcació de Girona amb més canvis d'alcaldes en el que es porta de mandat. Set dels 36 pobles que l'integren han vist com es canviava l'alcalde, la qual cosa representa quasi un de cada cinc pobles. I això que ha quedat sense dur-se a terme el canvi d'alcaldia a Regencós, on l'alcalde va descartar-ho arran d'una infracció urbanística del substitut. En alguns casos, com ara el de Palafrugell, Torroella de Montgrí, Rupià i Vall-llobrega, estaven previstos dins el pacte de govern. A altres, com ara el de Calonge, Mont-ras i Castell-Platja d'Aro, el canvi s'ha fet de resultes d'una moció de censura.
Moció de carnaval
Per carnaval, l'alcalde té el costum de cedir la vara de comandament al rei Carnestoltes, però a Sant Feliu de Guíxols va decidir fer-ho per mitjà d'una moció de censura a càrrec del mateix rei Carnestoltes. Així, a la sala de plens, el fins llavors alcalde, Pere Albó, va haver de donar la vara de comandament al rei, Antonio Márquez, de la colla Quatre Gats, el qual de seguida va presentar un equip de govern format pels regidors d'Assumptes del Cor, Ciutadans de Segona, Full Monty i Enxufes, entre altres. Amb el vistiplau del secretari, Márquez va prometre que el nou govern «som l'alternativa a un govern que fins avui heu estat massa seriosos, massa treballadors, massa poc festius. Ara comença de debò la diversió i la gresca!»