Els promotors del 13-D pressionen Interior perquè aturi les protestes falangistes

CDC i ERC fan campanya pel «sí» a les consultes

Malgrat que es va suspendre a darrera hora la reunió que havien de mantenir amb el secretari de Seguretat Pública de la Generalitat, Joan Delort, els organitzadors de les consultes del 13-D van fer arribar al conseller d'Interior, Joan Saura –per mitjà del cap de Relacions Institucionals, Carles Andreu–, que les concentracions de la Falange poden pertorbar la tranquil·litat de les consultes. Els promotors asseguren que no estan en disposició de «garantir la seguretat» de la jornada, atesa l'actitud «agressiva» de la Falange, segons un dels membres de la coordinadora, Anna Arqué, que va explicar que el govern estudia si autoritza les concentracions feixistes o si les canvia de lloc o de data. Per la seva banda, Osona Decideix mobilitzarà 2.000 voluntaris i ja ha contactat amb els Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i les policies municipals per coordinar-se.

La Falange ha demanat a la fiscalia general de l'Estat que actuï davant les consultes, ja que troba «previsible» que «grups independentistes aprofitin la iniciativa per cometre actes delictius» i perquè «atempten contra la integritat nacional i l'ordre constitucional».

Des d'ERC reclamen que les protestes falangistes es prohibeixin, o almenys que es canviïn de data. CiU i els republicans protagonitzaran el divendres anterior a la consulta plurimunicipal un acte conjunt a Taradell (Osona) per animar la població a anar a votar, amb l'eurodiputat d'Esquerra Oriol Junqueras i el diputat convergent Francesc Homs. CDC també mobilitzarà el número dos del partit, Felip Puig; el secretari de comunicació, Jordi Cuminal, i el portaveu parlamentari, Oriol Pujol. «Interior ha de ser molt prudent; demanem a Interior que no gesticuli gaire i permeti que els fets se succeeixin amb normalitat per part de tothom», va dir Pujol ahir a Tarragona, segons informa Òscar Meseguer.

Els joves de la JNC han engegat una campanya per demanar el sí en els referèndums, amb el lema Sí. Volem un Estat propi. A l'altre extrem hi ha la confederació de cases regionals espanyoles a Catalunya, que ja s'ha pronunciat en contra de les consultes, perquè consideren que «crispen» la societat.

Primera onada: 169 municipis

Campllong i Sant Gregori (Gironès), Castellfollit de la Roca, les Preses, Montagut i Oix, Sant Jaume de Llierca i Tortellà (Garrotxa), l'Albi (Garrigues), Llardecans (Segrià), Pinell de Solsonès, Toses i Vallfogona de Ripollès són els dotze municipis que s'han afegit a última hora a la macroconsulta del 13-D. En canvi, segons el recompte oficial, Tarrés (Garrigues), Sales de Llierca (Garrotxa) i Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) han caigut de la llista inicial, com també les Piles (Conca de Barberà). Així, si res no canvia, finalment seran 168 les localitats que organitzaran la consulta en aquesta primera tongada, que es completarà amb Sant Jaume de Frontanyà, el municipi més petit de Catalunya, que simbòlicament la farà el dia abans, dissabte. La comarca amb més municipis implicats és Osona, on hi ha convocades 117.932 persones. Al Maresme seran 100.022, seguides pel Vallès Occidental, amb 94.320.

D'altra banda, tots els municipis del Pla de l'Estany decidiran en bloc sobre la independència. Quant a capitals de comarca, hi participen Solsona, Vic, Vilanova i la Geltrú, Berga, Ripoll, Tàrrega, Banyoles i Vilafranca del Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.