Garzón imputa el gerent de l'Incasol i un exalcalde del PP en el «cas Pretòria»

També inculpa nou persones més, entre elles les dones d'Alavedra i Prenafeta i la mare de Muñoz, malalta d'Alzheimer

Garzón ha tornat a demostrar que no té manies i dimarts va dictar una interlocutòria en què imputava onze persones més en la suposada trama de corrupció urbanística destapada a Santa Coloma de Gramenet i que manté a la presó cinc dels principals implicats. Un cop més, les noves imputacions corresponen principalment a persones vinculades directament amb la política i familiars directes dels principals imputats.

Víctor Ros Casas.

Dirigent del Partit Popular a Catalunya, alcalde de Sant Andreu de Llavaneres entre el 2003 i el 2007, període durant el qual es va desenvolupar l'operació Niesma que el jutge investiga. L'Ajuntament va requalificar uns terrenys per beneficiar una de les empreses de l'exdiputat del PSC Lluís García Sáez, Luigi, empresonat per aquesta causa. Garzón li imputa els delictes més greus: associació il·lícita, frau i exaccions il·legals.

Antoni Jiménez Gómez.

Exregidor d'Urbanisme del PSC a Sant Andreu de Llavaneres en l'època en què es va fer l'operació urbanística que investiga el jutge. Garzón el relaciona amb negocis immobiliaris i amb Luigi. Abans de ser regidor de Llavaneres, va ser gerent de l'Institut Municipal d'Esports de Santa Coloma de Gramenet i, després, responsable de l'empresa municipal d'urbanisme de Montcada i Reixac, municipi governat pel PSC. Jiménez va donar-se de baixa voluntàriament del PSC ara fa un mes, en esclatar el cas Pretòria i en aparèixer el seu nom implicat en la trama. Garzón li imputa els delictes d'associació il·lícita, frau i exaccions il·legals.

Lluís Falcón Gonzalvo.

Arquitecte municipal de Santa Coloma de Gramenet. El seu nom ja apareixia en la primera interlocutòria de Garzón. El jutge l'implica per la seva participació en l'anomenada operació Pallaresa de Santa Coloma, on hauria propiciat l'adjudicació del projecte en condicions favorables a alguns dels implicats. Li imputa els delictes d'associació il·lícita, frau i exaccions il·legals.

Genís Carbó Boatell.

Exdirector del pla metropolità de Barcelona i exregidor de CiU de l'Ajuntament de Mataró. Va intervenir en l'operació Niesma de Sant Andreu de Llavaneres, en la qual admet que va cobrar prop de 250.000 euros en concepte d'assessorament. Garzón l'acusa d'haver cobrat aquests diners a canvi d'haver utilitzat els seus càrrecs i les seves influències. Però només li imputa un delicte de suborn.

Juan Felipe Ruiz Sabido.

Conseller delegat de l'empresa pública Marina Badalona SA. El jutge el relaciona directament amb Luigi i l'acusa d'haver afavorit els grups inversors que representava aquest darrer. Un històric del PSC de Badalona i des d'ahir suspès de militància. És a l'únic al qual imputa un delicte de tràfic d'influències.

Emili Mas Margarit.

Gerent de l'Institut Català del Sòl (Incasol) i vicepresident de l'empresa pública Marina Badalona SA. El seu nom ja sortia en la primera interlocutòria, però ara Garzón l'imputa per haver «facilitat les relacions i influències» amb Luigi, Alavedra i Prenafeta en almenys dues operacions urbanístiques a Cerdanyola del Vallès i el Prat de Llobregat en què l'empresa venedora de les finques era Espais, propietat de Lluís Casamitjana Serraclara, un dels altres imputats en la primera onada. No obstant això, Garzón només li imputa, per ara, un delicte d'activitats prohibides a funcionari públic, ja que essent gerent de l'Incasol hauria elaborat com a economista un informe per encàrrec de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet relatiu al projecte urbanístic Ciba III i en què hauria desaconsellat l'adjudicació del projecte a unes empreses per beneficiar-ne d'altres dels imputats. Mas va dimitir ahir com a gerent de l'Incasol i el PSC el va suspendre de militància.

Doris Malfeito Torrella.

Esposa de Macià Alavedra, empresonat pel cas. Està imputada en aquesta causa des del 30 d'octubre passat, tot i que no han transcendit els càrrecs que li atribueix el jutge.

Philip Mc Mahan Bolich.

Com l'anterior està imputat des del 30 d'octubre. Tampoc no es coneixen els càrrecs. Suposadament és un home de confiança d'Alavedra al Principat d'Andorra, on s'hauria pogut desviar capital d'algunes de les operacions urbanístiques investigades. El jutge Baltasar Garzón ha sol·licitat a les autoritats andorranes que li prenguin declaració en qualitat d'imputat.

Manuel Valera Navarro.

Xofer i home de palla de Luigi, qui el feia administrador o apoderat de les societats immobiliàries que controlava. Està imputat en la causa des del 2006, any en què es remunta la investigació del cas que després evolucionaria fins a l'anomenada operació Pretòria. No han transcendit els càrrecs que el jutge li imputa ni el seu paper en la trama.

Maria Lluïsa Mas Crusell.

Esposa de Lluís Prenafeta, empresonat pel cas. Apoderada i exadministradora de l'empresa Poliafers SL a través de la qual el seu marit hauria canalitzat comissions procedents de les operacions urbanístiques investigades. Garzón li imputa un delicte de blanqueig de capital.

Josefina Calvet Mansó.

Mare de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz. Pateix Alzheimer des del 2007 i el seu advocat ja ha anunciat que demanarà la seva incapacitació per declarar. Segons Garzón, aquesta dona hauria intervingut en representació dels seus fills, entre ells Bartomeu Muñoz, en una operació a través de l'empresa Zellingen Gestió Immobiliària SL, després adquirida per Luigi, i a través de la qual tant ella com el seu fill exalcalde s'haurien beneficiat de prop d'un milió d'euros. L'operació va coincidir, segueix el jutge, amb el pagament de comissions de l'anomenada operació Badalona, que van ser abonades per la societat Espais, propietat de l'imputat Lluís Casamitjana i les empreses Badalona Building Waterfront i Procam. A la mare de Bartomeu Muñoz, el jutge li imputa un delicte de suborn.

Els onze nous imputats declararan davant Garzón en dues tandes entre avui i demà a Madrid. Avui ho faran Doris Malfeito, Maria Lluïsa Mas, Genís Carbó, Manuel Valera i Lluís Falcón i, per demà estan citats Antoni Jiménez, Víctor Ros, Juan Felipe Ruiz, Josefina Calvet i Emili Mas.

Mas, suspès del PSC i dimissionari de l'Incasòl

xavier miró

Finalment, el gerent de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) de la Generalitat, el socialista Emili Mas, ha estat imputat pel jutge Garzón i ahir mateix els consellers de Política Territorial i Medi Ambient li acceptaven la dimissió que, segons el govern català, ja va presentar quan el seu nom va sortir citat en la primera interlocutòria del cas Pretòria i que aleshores no se li va acceptar. En aquella primera interlocutòria, Mas era citat per haver participat en converses telefòniques sobre la possible emissió de factures falses de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per justificar l'ús de fons europeus –les converses les mantenia amb els empresonats Muñoz i García i els imputats Dobarco i Vela–. Curiosament, en la nova interlocutòria de Garzón, ja no es relaciona el gerent de l'Incasòl amb aquelles factures, sinó que se li imputa un delicte d'«activitats prohibides a funcionari públic». En la nova relació de fets, es diu que Mas manté durant el període investigat pel jutge «una relació fluida» amb el suposat cervell del cas Pretòria, Lluís García, respecte d'afers urbanístics i immobiliaris, molts dels quals relatius a Santa Coloma. En la interlocutòria d'imputació es recorda que Mas ocupa la vicepresidència de Marina Badalona –la va ocupar del 2000 al juny del 2005–, societat que gestiona un solar investigat, i li atribueix un «paper rellevant» per facilitar relacions i influències a Lluís García, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta en dues operacions a Cerdanyola del Vallès i el Prat de Llobregat de la immobiliària Espais. En la venda de les dues finques d'Espais es recorda que es van pagar comissions. La nova interlocutòria de Garzón també relaciona Mas amb el projecte Ciba 3 de Santa Coloma, amb Lluís García i l'exalcalde Bartomeu Muñoz. Segons la investigació, mentre era gerent de l'Incasòl, Mas va emetre, en qualitat d'economista i a petició de Muñoz, un informe negatiu respecte d'una adjudicació que finalment va ser encarregada a l'empresa municipal Gramepark. Mas va signar l'informe negatiu tot i que l'adjudicació tenia el vistiplau d'informes favorables del mateix Ajuntament. Pel jutge, l'informe va perjudicar les altres empreses que hi concorrien «respecte de les quals existia una voluntat clara d'exclusió». En la interlocutòria d'imputació es recorda que Mas va fer l'informe com a «assessor extern» de l'Ajuntament mentre era gerent de l'Incasòl. El PSC, també ahir mateix, el suspenia de militància en saber-se la imputació.

L'exalcaldessa de Badalona, testimoni

M.P

El jutge Baltasar Garzón també ha citat a declarar en qualitat de testimonis el 12 de gener a Madrid una desena de persones. En aquesta llista hi ha l'exalcaldessa de Badalona, la socialista Maite Arqué (la primera foto), que actualment té escó al senat. També hi ha Ferran Julián (la segona foto), exregidor socialista de Barcelona i actual conseller delegat de Regesa, empresa pública del Consell Comarcal del Barcelonès. Lluís Renau Folch, exdirector general de Seguretat Ciutadana del govern de Jordi Pujol, també haurà d'anar a declarar a Madrid per la seva vinculació en la venda d'un solar al front marítim badaloní. La resta de testimonis són: Albert Gadea (tercera foto), càrrec de confiança de l'exalcalde colomenc i ara acomiadat; la interventora del consistori, Maite Carol; Wenceslao Manzanares, cunyat de Luis García Sáez, el cervell de la trama; Ramón Peñaranda, Antoni Bellostes, Jeff Schroder i Isabel de la Fuente.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.