mor carme chacón
reconeixement institucional
El govern recordarà Chacón amb la Creu de Sant Jordi
La Generalitat concedirà el guardó a títol pòstum a l'exministra
Homenatjarà 28 figures més i diverses entitats per la seva rellevància en la vida política, social, cultural i empresarial del país
La Generalitat retrà homenatge a l'exministra socialista Carme Chacón, que va morir el cap de setmana a Madrid, concedint-li a títol pòstum la Creu de Sant Jordi. Ho va anunciar ahir la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, després que el Consell Executiu aprovés la llista de guardonats, 29 personalitats i 24 entitats, a qui es vol distingir per la seva tasca professional i social, o bé la seva repercussió cultural i cívica. Munté va justificar l'entrega a Chacón per la seva “dedicació als afers públics” i la seva “voluntat de servei i preocupació constant pels serveis socials”. A més de la Creu de Sant Jordi, el PSC està preparant un acte d'homenatge a qui havia estat la seva cap de llista en les eleccions espanyoles que tindrà lloc el dimecres 19 que ve al recinte firal de Montjuïc, a Barcelona.
A banda de l'exdiputada del PSC, també rebran la distinció a títol pòstum l'activista cultural i exsíndica d'Aran Maria Pilar Busquet, l'historiador i exconseller de Cultura Joaquim Ferrer i el pedagog Xavier Melgarejo, que era expert en el sistema educatiu de Finlàndia.
El govern ha volgut posar en relleu destacades persones de l'àmbit corporatiu, com ara l'actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de la farmacèutica Grífols, Víctor Grífols, i la dissenyadora i empresària Rosa Clará. Entre els guardonats també hi figuren la filòsofa i docent Fina Birulés, l'enginyer industrial i directiu Ramon Boixadós, el compositor i intèrpret musical Francesc Burrull, el museòleg i exdirector del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya Eusebi Casanelles i la secretària de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, Montserrat Catalan. També s'ha volgut distingir el numismàtic i historiador Miquel Crusafont; el periodista Josep Cuní, el comissari dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 Romà Cuyàs; la farmacèutica i escriptora Rosa Fabregat; la presidenta d'Osona Contra el Càncer, Montserrat Freixer; la model i actriu Teresa Gimpera; la metgessa experta en odontologia forense Anna Hospital; el primer rector de la Universitat Rovira i Virgili, el filòleg Joan Martí, i fins i tot la nedadora Gemma Mengual. Tanquen la llista el cartògraf responsable de l'obertura de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, Jaume Miranda; el polític i expresident del Patronat del Gran Teatre del Liceu Joaquim Molins; el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós; l'actor i director Josep Maria Pou; l'historiador Borja de Riquer; l'artista plàstic Lluís Roura; l'empresari i impulsor de les fundacions Glòria Soler i Suñol, Josep Ildefons Suñol, i el fundador de la Llibreria 22 de Girona, Guillem Terribas.
Aquest any són 24 les entitats que la Generalitat ha inclòs en la llista de distingides amb la Creu de Sant Jordi. Són els Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena; l'Associació Centre Cultural el Social de Terrassa; l'Associació Projecte dels Noms; l'Associació de Víctimes de la Talidomida; les Caramelles de Tous; el Casino Prado Suburense; les Caves Llopart; el Centre Sant Pere Apòstol; el Club Balonmano Granollers; el Club de Golf Sant Cugat; el Club de Natació Reus Ploms; el Col·legi d'Advocats de Figueres-Alt Empordà; el Col·legi d'Advocats de Mataró; el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona; l'Elenc Artístic Arbocenc; el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya; la Fundació ACIS; la Fundació Joan Maragall-Cristianisme i Cultura; la Fundació Privada Olga Torres; la Fundació Ramon Noguera; la Llibreria Serret; la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa, i la Societat Recreativa El Retiro.