L'advocat de l'excap de l'Incasòl compara el «cas Pretòria» amb una comèdia d'embolics

L'exalcalde del PP de Llavaneres i l'exregidor d'Urbanisme del PSC es desvinculen de la trama i Garzón els deixa en llibertat

Com a mínim aquesta segona onada d'imputacions per la presumpta trama de corrupció urbanística destapada a Santa Coloma de Gramenet ha acabat com el rosari de l'aurora. Molta expectació, molts nervis, greus acusacions contra els inculpats, però, al final, cap mesura cautelar contra ells. Els quatre interrogatoris d'ahir, tal com ja va passar amb els cinc de dijous, van consistir en quatre preguntes que amb prou feines van servir als acusats per defensar la seva innocència. Minuts abans de dos quarts de deu del matí van arribar a l'Audiencia Nacional, junts, amb cara riallera i acompanyats del seu advocat i el seu procurador, l'exalcalde del PP de Sant Andreu de Llavaneres, Víctor Ros, i l'exregidor d'Urbanisme, Antoni Jiménez, del PSC. Al cap d'una hora, tots dos sortien per la mateixa porta que havien entrat, potser amb el rostre ja no tan rialler, però feliços de continuar en llibertat i sense fiança malgrat estar acusats de delictes castigats amb penes de més de sis anys de presó, com ara el d'associació il·lícita. El seu advocat, Artur Ventura, va assegurar que tots dos havien aclarit al jutge que no formen part de cap trama urbanística i que l'única vinculació amb un dels imputats pel cas, l'exdiputat del PSC Luis García Sáez, es va limitar a la firma d'un conveni urbanístic extremadament beneficiós per a Llavaneres, perquè a canvi de la requalificació d'uns terrenys guanyava una generosa zona esportiva. Va afegir que els seus clients tenen la consciència tranquil·la perquè la seva intervenció es va limitar a les responsabilitats polítiques del moment. Víctor Ros va voler parlar als periodistes amb una declaració que més aviat va semblar un eslògan electoral: «Mentre declarava, he pensat en la meva família i el poble de Sant Andreu de Llavaneres, que és el més important de tot.» Ros és encara regidor del consistori, a l'oposició, tot i que difícilment tornarà a ser candidat a l'alcaldia, ja que està suspès del Partit Popular arran d'aquest cas.

El conseller delegat de l'empresa pública Marina Badalona SA, Juan Felipe Ruiz, declarar a continuació. Els informadors gràfics no van poder captar la seva imatge a la sortida perquè ell els va saber esquivar molt hàbilment. El seu advocat, Josep Maria Fuster Fabra, sí que va donar la cara per ell i va insistir que la intervenció del seu client en les operacions urbanístiques en les quals l'implica Garzón sempre va ser «neta i transparent» i en benefici públic i de la ciutat de Badalona. També va ser un interrogatori fugaç i Ruiz Sabido va sortir en llibertat, tot i que continua imputat per un delicte de tràfic d'influències.

Garzón va deixar pel final la declaració del testimoni més esperat, ahir, a Madrid: l'exgerent de l'Institut Català del Sòl de la Generalitat, Emili Mas. La seva declaració no va durar ni quinze minuts, durant els quals, segons el seu advocat, Joan Castelló, Mas va tenir l'ocasió d'aclarir al jutge el seu paper en les operacions urbanístiques sota sospita. El lletrat, Joan Castelló, va ser el més clar a l'hora de parlar davant dels periodistes, i els va regalar amb safata el titular: «Mirin, tot plegat és com una comèdia d'embolics amb greus conseqüències que espero i desitjo que la justícia aclareixi el més aviat possible», va dir amb to solemne, tot afegint que confia en la diligència del jutge Baltasar Garzón i del fiscal anticorrupció Luis Pastor perquè el temps no es dilati.

L'única persona de les citades com a imputades que ahir no va declarar va ser Josefina Calvet, la mare de l'exalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, a la qual Garzón acusa d'haver-se repartit un milió d'euros amb el seu fill a través d'operacions urbanístiques dubtoses. La mare de Muñoz fa dos anys que té Alzheimer i el seu advocat va presentar ahir al jutjat diversos informes mèdics que ho acrediten. No obstant això, probablement Garzón encarregarà un informe als forenses perquè ho certifiquin. Amb les declaracions d'ahir, Garzón dóna per tancada la segona tanda d'interrogatoris. Però ja en té una tercera prevista pel dia 12 de gener. Farà anar a declarar a Madrid, en qualitat de testimonis, deu persones més que implica en la trama. Entre les quals hi ha l'exalcaldessa socialista de Badalona, Mayte Arqué, l'exregidor de Seguretat de Barcelona, Ferran Julián, l'exdirector de Seguretat Ciutadana de la Generalitat en l'època de Pujol, Lluís Renau, i Wenceslao Manzanares Puig, el cunyat del suposat cervell de la trama, Luigi, que apareix amb diferents càrrecs de responsabilitat en l'entremat d'empreses de l'exdiputat socialista, que seria el nexe d'unió entre tots els imputats.

el contrapunt

«Sant Andreu o ‘San Andrés'»

josep m. flores

Habitualment, a la ridícula i rònega sala de premsa de l'Audiencia Nacional, ja es parla més català que no pas castellà, perquè bona part dels periodistes acreditats són de mitjans catalans, però aquests dies fins i tot els que no el parlen, el català, s'esforcen a fer-ho perquè les circumstàncies hi obliguen. «A ver, catalanes, Yavaneras se escribe San Andrés o Sant Andreu?», pregunta una informadora amb accent madrileny. «Sant Andreu i amb t final, perquè a Catalunya tots els sants acaben amb t», li respon el periodista de l'Avui. Una dona que passa per davant de l'Audiencia intenta esquivar el núvol de periodistes que hi ha concentrats darrere una tanca metàl·lica mentre esperen que aparegui algun dels imputats. Estranyada pregunta a una noia de Telemadrid: «Qui declara, avui?», i la periodista li respon: «Los catalanes.» A Madrid, aquests dies es parla més català que mai, amb els sants acabats amb t, però dels catalans no se'n parla bé. Res no ha canviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.