procés sobiranista
La Diputació de Girona en ple, a favor del referèndum
La moció de CiU, ERC i IdS per adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum va ser subscrita per la CUP i també pel grup del PSC
Els socialistes gironins, però, rebutgen una convocatòria unilateral
El ple de la Diputació de Girona va acordar ahir per unanimitat de tots els grups polítics adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum. L'acord es va prendre arran d'una moció presentada per CiU, ERC i IdS per adherir-se al manifest del pacte, que va ser assumida per la CUP i pel grup socialista. El diputat del PSC Juli Fernández va defensar la posició dels socialistes gironins adduint que cal trobar una sortida política al conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, una sortida que, segons va raonar, implica la celebració d'un referèndum. Amb tot, Fernández es va mostrar contrari a la convocatòria del referèndum de manera unilateral perquè, segons la seva opinió, aquest naixeria “viciat” i no tindria les garanties democràtiques necessàries. “Votar tant sí com no, no. Hem de buscar una eina que ens interpel·li, a tots plegats”, va declarar Fernández. Per la seva part, el diputat de la CUP, Lluc Salellas, que va intervenir abans que Fernández, va reclamar als socialistes catalans una posició a favor del referèndum. “Esperem que el socialisme gironí prengui partit a favor de la democràcia i que la seva adhesió al pacte no sigui un accident”, va declarar. El diputat de la CUP va reclamar que es fixi una data i una pregunta com més aviat millor. “Cal fixar data i pregunta perquè, si no, el sí gegant no sabem a què es refereix”, va exposar Salellas, que va demanar que l'acord de la Diputació de Girona es faci arribar també al govern espanyol.
El portaveu del govern de la institució, Albert Piñeira, va agrair el vot favorable de tots els grups i va fer notar que amb tota probabilitat la de Girona serà l'única corporació catalana que se sumi al pacte pel referèndum de manera unànime.
Més fons per a acció social
El ple de la Diputació va acordar ampliar el pressupost del Dipsalut amb 750.000 euros per a temes d'acció social. L'ampliació s'ha formalitzat mitjançat un crèdit extraordinari de 550.000 euros (que va ser acordat per unanimitat) i un expedient de suplement de crèdit per valor de 200.000 euros (la CUP es va abstenir). Aquests recursos es distribuiran de la següent manera: 300.000 són per lluitar contra la pobresa energètica; 150.000 euros, per a equipaments socials dels ajuntaments; 100.000 euros, per a equipaments socials de les entitats; 100.000, per a la formació de tècnics d'acció social; 50.000 per a la redacció de plans de salut a Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí, i els altres 50.000, per a ajuts a entitats.
Cens de cementiris
El ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per la CUP perquè s'elabori un cens de cementiris i serveis funeraris de les comarques gironines. En aquest estudi ha de constar el nombre d'empreses que són presents a cada municipi i si aquestes garanteixen el principi d'universalitat. “Volem tenir una fotografia exacta de com es gestionen els serveis funeraris”, va indicar Salellas, que creu que la Diputació s'ha d'implicar en un servei que és essencial per a tothom i, en canvi, no és a l'abast de molta gent. D'altra banda, i arran d'una pregunta de la CUP, el president de la Diputació va explicar que en les pròximes setmanes s'entrarà a registre el nou nom del grup de CiU –al govern de la corporació– i que serà el de PDeCAT.