Política

tribunals

CAS PRETÒRIA

Prenafeta també eludirà la presó després d'admetre els fets i pactar amb la fiscal

L'exsecretari de la Presidència reconeix haver cobrat comissions en dues de les operacions esquitxades pel cas Pretòria

Comparteix estratègia amb Alavedra

Quan el 23 de març passat Macià Alavedra va admetre tots els delictes que se li imputen en les operacions incloses en el cas Pretòria i va confessar que en totes hi prenia part amb Lluís Prenafeta, enlaire va quedar el dubte de quina estratègia adoptaria, quan li arribés el torn de declarar, l'exsecretari de la Presidència de la Generalitat. I encara més tenint en compte que tots dos comparteixen advocat. Finalment, Prenafeta ha optat per seguir les passes de qui fou el seu company de govern durant els anys de Jordi Pujol i ha decidit declarar-se culpable dels fets que se li imputen. Els dos expolítics, així doncs, admeten el delicte de tràfic d'influències que els va permetre embutxacar-se comissions d'entre el 3% i el 4% per fer d'intermediaris en les operacions urbanístiques de Badalona i de Sant Andreu de Llavaneres (repartides a parts iguals amb l'exdiputat Luis García), i també reconeixen el delicte de blanqueig de diners. La fiscal Ana Cuenca va anunciar que la petició final de pena la donarà a conèixer quan presenti l'escrit de conclusions però va preguntar tant a Prenafeta com a la seva esposa, Maria Lluïsa Mas (que va admetre el delicte de blanqueig de capital), si estaven disposats a destinar tots els seus béns a fer front al pagament de la quantia que se'ls imposi. En l'escrit d'acusació, la fiscal sol·licita 13,7 milions a Prenafeta i 630.000 euros a la seva dona.

Tot i que en el cas de Macià Alavedra la fiscal ja va deixar clar que l'ex-alt càrrec de Pujol en cap cas tornarà a trepitjar la presó (sempre que pagui els diners que se li reclamin), ahir Ana Cuenca va ignorar aquesta qüestió tot i que és fàcil deduir que el pacte amb els dos acusats és del mateix calibre, atès que per a tots dos demanava una pena de sis anys i deu mesos de presó.

I evitar la garjola sembla el gran objectiu dels dos expolítics, de 83 i 78 anys (Alavedra i Prenafeta, respectivament), que, malgrat declarar-se culpables dels delictes de tràfic d'influències i de blanqueig de diners, no han esmerçat esforços per defensar a l'Audiencia Nacional la legalitat de les comissions que van cobrar en les dues operacions urbanístiques. Una altra història és el blanqueig de diners i l'evasió d'impostos, que tots dos han reconegut.

Amb la sessió d'ahir es va posar fi a les declaracions dels onze encausats acusats de defraudar 45 milions d'euros gràcies a una presumpta trama de corrupció urbanística que esquitxa els municipis de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres. Dels onze acusats, sis han reconegut els fets i no hauran de tornar a Madrid fins al dia en què la fiscal presenti les seves conclusions. Es tracta de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Maria Lluïsa Mas, l'empresari Manuel Carrillo i els dos col·laboradors d'Alavedra, Glòria Torres i Philip Macmahan. Entre els principals acusats resten l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz i l'exdiputat del PSC i presumpte cervell de la trama Luis Garcia Luigi.

Avui desfilaran per l'Audiencia Nacional els primers del més d'un centenar de testimonis que han estat citats a declarar en 23 sessions que transcorreran entre avui i el 25 de setembre. Els encausats que no admeten els fets que se'ls imputen hauran d'assistir a totes les sessions tot i que han sol·licitat no fer-ho.

Prenafeta nega cap mediació d'Artur Mas

Lluís Prenafeta va negar rotundament que l'expresident Artur Mas tingués la mínima incidència en les operacions urbanístiques que són objecte de sospita. Per mirar de posar en qüestió l'exsecretari de la Presidència, la fiscal li va fer escoltar una conversa telefònica entre Mas i Prenafeta que forma part del sumari en què l'acusat demanava a Mas que mantingués un esmorzar amb un empresari que “vol facilitar coses, un paio controvertit de Terrassa”. Es referia al propietari de Cirsa, Manuel Lao. Aleshores Mas era el cap de l'oposició. En aquell esmorzar també hi va ser present Germà Gordó.

El nom de l'expresident convergent va tornar a aparèixer perquè Prenafeta es va comprometre amb el propietari de la immobiliària Espais, Lluís Casamitjana, a contactar amb Mas per mirar de solucionar “un conflicte” que el promotor tenia amb l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. Aquesta operació no apareix en el cas Pretòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.