Política

Invasió violenta en el Parlament de Macedònia

Un grup de manifestants ocupa l'edifici i causa diversos ferits

Un grup de manifestants va irrompre dimecres a la nit en el Parlament de Macedònia, a Skopje, i va acabar per desencadenar una batalla campal que va fer més de cent ferits —vuit dels quals diputats—, inclòs un dels líders de l'oposició, el socialdemòcrata Zoran Zaev. Un cop dins l'edifici, un gran nombre de persones es va tancar en una sala amb una trentena de diputats, i la policia va necessitar més de tres hores per alliberar-los tots.

Els manifestants, que feia més de seixanta dies que acampaven de manera pacífica a l'entrada de l'edifici, en senyal d'indignació contra el blocatge polític que hi ha actualment al país, van decidir ocupar la seu parlamentària quan van saber que els socialdemòcrates —el partit SDSM—, amb el suport dels partits de la minoria albanesa —que representa el 25% de la població de l'antiga República Iugoslava de Macedònia—, havien escollit el president del legislatiu un cop acabada la sessió reglamentària. L'elegit, Talat Xhaferi, és, a més, membre de la Unió Democràtica per la Integració (DUI), un dels partits albanesos que és blanc habitual de l'actual primer ministre en funcions, Nikola Gruevski, membre del conservador VMRO-DPMNE, el partit hereu de l'Organització Interna Revolucionària de Macedònia (OIRM), dissolta el 1936.

Tant Gruevski com el president del país, Gjorge Ivanov, van qualificar d'il·legal l'elecció de Xhaferi i van fer una primera crida a no acceptar el “cop d'estat” que s'intentava portar a terme. Després dels incidents, però, van denunciar els actes violents i van demanar als seus partidaris “fer ús de la calma i no de la violència”, i per contribuir a rebaixar la tensió, que va augmentar perquè el partit, tot i guanyar les eleccions al desembre, no ha estat capaç de formar govern. El president Ivanov va dir que tothom ha de respectar les lleis, incloses les institucions, i que durant la votació al Parlament “no s'havien respectat”.

Els socialdemòcrates, per la seva banda, van assegurar que l'elecció havia estat legítima. En un comunicat emès per l'SDSM, el partit va dir que “Macedònia viu un dels desafiaments més grans de la seva història” i que el règim de Gruevski havia donat suport a l'episodi de violència que va tenir lloc a l'edifici del legislatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.